AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “2015 Genel Seçimleri’nde Türkiye’yi kualisyonlara mahkum etmek ve tekrar eski günlere döndürmek için tezgahlar kurulmaktadır” dedi.
AK Parti hükümetleri döneminde kredi faizlerindeki düşüşün çiftçiye, esnafa ve sanayiciye çok büyük imkanlar sağladığını belirten Mehmet Erdem, “2002 de Halkbankası, Ziraat Bankası faizleri yüzde 46 ile yüzde 59 bandındaydı. Şuan Ziraat Bankası’nın tarım kredileri yüzde 0 ile yüzde 8,25 arasında değişiyor. Ziraat Bankası’nın Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile kullandırdığı kredi toplamı 21 Milyar TL. Bu krediler genel bütçeden sübvanse edilen kredilerdir. Bu kredilerin sübvansiyonu için 2015 bütçesine 1 milyar 300 Milyon TL ödenek ayrılmıştır. Şu anda Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerinden faydalanan üreticilerimizin sayısı 590 bindir. Hâlihazırda Halk Bankası’nın esnaflarımıza açtığı kredi miktarı 12 milyar TL’dir ve 124 bin esnafımıza kredi kullandırmıştır. Esnaf Kefalet Kooperatifleri vasıtasıyla kullandırılan sübvansiyonlu kredilerin faiz oranı yüzde 4-5 aralığında olup bu rakam enflasyon oranının altındadır. Yine Kredi Garanti Fonu marifetiyle KOBİ’lerimize 3,8 milyar TL’lik kredi garantisi ve kefaleti sağlanmış durumdadır” dedi.
“FAİZ LOBİSİ AK PARTİ’Yİ SEVMEZ”
Faiz lobilerinin AK Parti’yi sevmediğini savunan Erdem, “2002 yılında genel bütçenin yüzde 43,2’lik kısmı faiz giderleri için ayrılmaktayken AK Parti Hükümetleri döneminde bu rakam bugün yüzde 11,9’a gerilemiştir. Eğer 2002 yılındaki faiz gideri bugün de aynı olsaydı 2005 bütçesinde faiz giderleri için 205 Milyar TL ayırmamız gerekecekti. Oysa 2015 bütçesinde faiz giderleri için ayrılan rakam 55 milyar TL’dir. Özetle 2002 yılındaki faiz oranları devam etseydi faiz lobilerine 150 milyar TL daha fazla para aktarılacaktı. İşte bu yüzden faiz lobileri AK Parti iktidarını sevmiyor ve yıpratmaya çalışıyor. Faiz lobilerine yılda 150 milyar TL daha fazla para ödemesi yapmış olsaydık eğitime, ulaşıma ,sağlığa ve sosyal hizmetlere bütçeden ayrılan paylar ciddi oranda düşecek ve insanımızın bu alanlarda aldığı hizmetlerin birçoğu verilemiyor olacaktı” diye konuştu.
AK Parti’nin gücünü milletten aldığına vurgu yapan Erdem, şöyle konuştu: “2015 Genel Seçimleri’nde Türkiye’yi kualisyonlara mahkum etmek ve tekrar eski günlere döndürmek için tezgahlar kurulmaktadır. Bu kirli tezgahları kıracak olan dün olduğu gibi bugün de aziz milletimiz olacaktır”