BURSA’da aylar öncesinden Kurban Bayramı için çalışan bıçak imalathaneleri, iki ayda 1 milyon 500 bin bıçağı yurt içine ve yurt dışına gönderdi. Buras'da bazı imalatcılar bıçakların üzerine kurban duası yazarken, Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen, kesim yerlerinin artması nedeniyle eskisi gibi bıçak satışı yapamadıklarını söyleyip, kurban eti doğramak için bıçak alanları kalite konusunda uyardı. 
Bayramda dini vecibelerini yerine getirmek isteyenler, Bursa’daki bıçakçılara akın etti. Aylar öncesinden Kurban Bayramı için bıçak üretmeye başlayan imalathaneler 2 ayda 1 milyon 500 bin  bıçak üretti. Bursa’da 700 yıldan beri devam eden deneyimlerini modern teknoloji ile birleştirerek, üretilen bıçaklar, yurt içine ve özellikle Müslüman ülkelere ihraç edildi.
Bursa bıçaklarının fiyatları ise kalitesine ve büyüklüğüne göre değişiyor. Kurban Bayramı’nda üretim ile satışların arttığına dikkat çeken Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen kesim yerlerinin artmasıyla eskisi gibi bıçak satışı yapamadıklarını belirterek,  "Bursa bıçağı Türkiye’de meşhur. Bursa bıçakçılığı ivme kazanmış durumda ve Bursa eski yıllarına kavuşuyor. 700 yıllık bir tarihimiz var. El emeği bıçaklar daha çok rağbet görüyor. 55 yıldır bu mesleği yapıyorum ve el emeği ile yapılan bıçakların daha kullanışlı olduğunu gördüm. Ancak eski ustalar artık kalmıyor. Çünkü bıçaklar artık fabrikada üretiliyor. Biz de bıçak yapma ustalığını önümüzdeki kuşaklara aktarabilmek için çalışma yapıyoruz" dedi.
Bayramlarda en çok kasap bıçaklarının satıldığına dikkat çeken Gülşen, "Bıçaklar numara numara sınıflandırılır. Bayramlarda 3 ve 4 numaralı bıçaklar satılır. Bıçakların numarasına göre fiyatı da değişir. İyi bir bıçak 50 liradan aşağı olmaz. Vatandaşlarımıza çağrımız bu fiyatlardan aşağı satılan merdivan altı ve kaçak imalat olan bıçakları almamaları" diye konuştu.
'ÜZERİNDE KURBAN KESME DUASI VAR'
Bu arada, bazı bıçak imalathaneleri de hem kurban keseceklere kolaylık, hem de ilgi görmesi açısından bıçakların üzerine kurban duası yazdırdı.
Kurban Bayramı'nda değişik bir bıçak tasarımı ile müşterilerinin karşısına çıktıklarını söyleyen Öztüfek Bıçakçılık sahibi Fikri Öztüfek, "Bayram yaklaşırken vatandaşlar bıçakçılar çarşısına akın ediyor. Özellikle kurban bıçağı ile satırlar şu anda çok satılıyor. İşyerimizde bin 500 çeşit bıçak bulunuyor. Vatandaş tercih ettiği bıçağı alabiliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz bıçak alırken kaliteye dikkat etsinler. Çin ürünü ve kalitesiz bıçak almasınlar" dedi.

FOTOĞRAFLI