e-Devlet sistemi vatandaşların devlet hizmetlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan sistemdir. Bu sistem ile pek çok işlemi devlet kurumlarına gidip saatlerce sıra beklemeden hızlı ve online olarak yapabilirsiniz. e-Devlet ile birlikte sunulan hizmetlerden birisi de emekli maaşı sorgulamadır. Bağ-Kur, SSK ya da Emekli Sandığı kurumlarından hangisine bağlıysanız sorgulamanızı bu doğrultuda sistem üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet ile yapılacak olan tüm işlemler için e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. e-Devlet şifresi dışında mobil imza, elektronik imza ve internet bankacılığı gibi giriş seçenekleri de bulunmaktadır. En çok tercih edilen e-Devlet şifresi ile giriş seçeneğidir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın bir PTT şubesine giderek şifrenizi 2 TL hizmet bedeli karşılığında temin edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra turkiye.gov.tr sitesine giriniz. Siteye girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan ‘’Sisteme Giriş’’ butonuna tıklayınız. T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi ilgili alanlara yazınız. Sizden istenen bilgileri girdikten ve sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sol tarafında bulunan ‘’Hizmetler’’ menüsü altından ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’ bağlantısına giriniz. Buradan karşınıza çıkan seçeneklerden ‘’Aylık Bilgisi’’ bağlantısına tıklayarak emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. 

e-Devlet ile Emekli Maaşı Hesaplama
 e-Devlet ile emekli maaşınızı hesaplamak için sistem giriş yapınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra ise Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden ‘’Emekli Aylığı Hesaplama’’ sekmesine tıklayarak emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz. Hizmet süresi 5400 günün altında olan kişilerin sistem tarafından emekli maaş hesaplamaları yapılmamaktadır. 
 Emekli Promosyonları 
 Emekliler, maaşlarını bulundurdukları bankalardan 3 yıl taahhüt vererek promosyon ödemesi alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklamalara göre emeklilere promosyon ödemesi karşılığında bankalar tarafından şart koşulan bir takım kriterler vardı. Kredi kartı ve otomatik fatura ödeme gibi şartların yerine getirilmesi halinde promosyon verileceği belirtilmişti ancak Bakan tarafından yapılan açıklama ile bu şartların kaldırıldığını belirtti. Emekliler bankaların sunduğu şartları gerçekleştirmeden sadece 3 yıl taahhüt vererek promosyon ödemelerini alabilecekler. Promosyon kapsamında 11 milyon 750 bin emekli promosyon ödemesi alacak. Emekliler için 3 yıl karşılığında ödenecek olan tutarlar ise şöyle;
 1000 liranın altında emekli maaşı olanlar 300 lira, 
1000-2000 lira arasında maaş alanlar 375 lira,
2000 lira ve üzerinde maaş alanlar ise 450 liralık ödeme alacaklar. 
 Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından promosyon ödemeleri için toplamda 16 banka ile protokol anlaşması imzalanmış durumdadır. Bankalar 6 milyar liraya yaklaşık bir ödeme gerçekleştirecekler.

Kaynak:Vatan