Anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamında Manavgat Devlet Hastanesi bünyesinde Gebe Bilgilendirme Sınıfı açıldı. Gebe Bilgilendirme Sınıfında anne ve baba adaylarına ücretsiz olarak, gebeliğin oluşumundan doğuma, lohusalık dönemi ve anne sütünün önemine kadar birçok bilgi veriliyor.

Gebe Bilgilendirme Sınıfında, anne adaylarına gebelik dönemi, doğum süreci ve doğum sonrası yaşanabilecek süreç hakkında bilgilendirmenin yanı sıra gebeliğin oluşumu, gebelikte oluşabilecek sorunlar ve çözümleri, gebelikte ve emzirme döneminde beslenme ve günlük yaşam aktiviteleri, doğum, doğum ağrısı ve baş etme yolları, lohusalık dönemi, anne sütü ve emzirmenin önemi, yeni doğan bakımı ve aile planlaması ile ilgili bilgiler veriliyor.

"Sınıf eğitimlerimiz en az 2 saat sürecek"

Gebe Bilgilendirme Sınıfının açılışında konuşan Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Çınar, "Sağlık Bakanlığımızın da önerileriyle gebelik bilgilendirme ve danışma sınıfını açtık. Manavgat halkına hizmete sunduk. Buradaki temel amacımız halkımızı, gebelerimizi ve anne-baba adaylarını normal bir gebelik sürecinde olması gereken şeyler hakkında bilgi vermek. Özellikle normal doğuma onları hazırlamak. En güzel en sağlıklı doğumun normal doğum olduğunu hem anne için hem bebek için sağlıklı olduğunu onlara anlatmak ve bu konuda bilgi vermek. Baba adayları da eşleri ile birlikte eğitime katılıp gebelik ve doğum sonu dönemde eşlerine ve bebeklerine yardım konusunda bilgi alabilirler. Hastanemizde kurulan Gebe Bilgilendirme Sınıfında 6-12 kişilik sınıf eğitimleri düzenlemekteyiz. Her hafta pazartesi, salı, çarşamba günleri öğleden sonra yapılacak sınıf eğitimlerimiz en az 2 saat sürecek. Sınıf eğitimlerimiz dışında gebe bilgilendirme sınıfında her gün sabahtan öğleye kadar danışmanlık hizmeti verilmekte, her anne adayı ihtiyacı konuda bilgi alabilecektir. Gebelerimizin kafasına takılan soruları burada uzman arkadaşlarımız cevaplıyor. Her türlü konuda kendilerine yardımcı olma amacıyla 2 tane ebe arkadaşımız görevli, eğitim hemşiremiz var ve 2 kadın doğum uzmanımız danışmanlık hizmeti veriyor" diye konuştu.

"Anne adaylarına öncelikle normal doğum yapmaları konusunda tavsiye veriyoruz"

Gebe Bilgilendirme Sınıfına kayıt yaptırmak isteyen anne adaylarının Manavgat Devlet Hastanesine başvuru yapabileceğini belirten Gebe Eğitim Hemşiresi Nuran Ünlü, "Sağlıklı çocuklar dünyaya getirmek her anne babanın en büyük arzusudur. Bu arzunun gerçekleşmesi için kadın ve erkeğin bilinçli olması, sağlığın önemini bilmesi, gebelik, doğum ve lohusalık konularında doğru bilgilerle donatılmış olması gerekir. Bu amaçla hastanemiz bünyesinde açılan Gebe Bilgilendirme Sınıfında eğitimlerimiz ücretsiz olup, 9 ay süresince belli aralıklarla devam edecek. Gebelik Bilgilendirme Sınıfında anne adaylarına öncelikle normal doğum yapmaları konusunda tavsiye veriyoruz. Anne ve bebeğinin birbiri ile duygu alışverişini en doğal şekilde yapabilmeleri açısından normal doğum son derece önemli. Doğum olayının doğal sürecinde işlemesi özellikle anne sütünün oluşması açısından da önem arz ediyor ki, normal doğumda anne sütü daha erken oluşmakta. Bilindiği üzere ilk 6 ayda bebeğe anne sütü verilmeli, sonraki 1,5 yılda da bebeğin beslenmesinde anne sütü vermeye devam edilmeli" dedi.

"Üç oturuma katılan gebelere ise ’Gebe Sınıfı Diploması’ verilecek"

Gebelik Bilgilendirme Sınıfında, pazartesi günü gebelik, aile planlaması, salı günü doğum, anne sütü ve emzirme ve çarşamba günü doğum sonu konularında anne adaylarına bilgi verilecek ve soruları cevaplanacak. Üç oturuma katılan gebelere ise "Gebe Sınıfı Diploması" verilecek.