Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Güç Grubu Geliştirilmesi projesiyle ilgili, “Bu projenin sonunda hiçbir yabancı bağımlılık istemiyoruz” dedi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. arasında ALTAY tankında kullanılması planlanan güç grubunun milli imkanlarla tasarlanması ve geliştirilmesini içeren Güç Geliştirilmesi Projesi kapsamında sözleşme imzalandı. Sözleşme, Savunma Sanayii Müsteşarlığı adına müsteşar İsmail Demir, TÜMOSAN adına ise Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak imzaladı.
Demir imza töreninde yaptığı konuşmada, dışa bağımlılığı sonlandırma ile ilgili çok güçlü bir iradeyle bu yönde yol almanın zamanının geldiğini vurguladı.
Projeye çok önem verdiklerini kaydeden Demir, projenin başarılı olması için her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını ifade ederek “Bu projenin sonunda hiçbir yabancı bağımlılık istemiyoruz” diye konuştu.
TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak ise, projenin başarıya ulaşacağına güveninin tam olduğunu kaydetti.
Firmalarının ve grubun hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını belirten Albayrak, “Projenin sonuçlandırılması sonrasında sadece TÜMOSAN değil, Türkiye dizel motor ve transmisyon geliştirilmesi ve üretiminde gurur duyulacak bir seviyede olacaktır” şeklinde konuştu.
PROJE İLE İLGİLİ BİLGİ
SSM tarafından yürütülmekte olan Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında; Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından sözleşme görüşmelerine başlanması karar verilen TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. ile Müsteşarlığımız arasında 17 Mart 2015 tarihinde 190 Milyon Euro bedelle sözleşme imzalandı.
Toplam 54 ay sürmesi planlanan proje kapsamında yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami derecede kullanılması ve ihtiyaç duyulması halinde yurt dışından teknik destek alınması suretiyle, öncelikli olarak ALTAY Tankında kullanılması planlanan güç grubunun tüm hakları ülkemize ait olacak şekilde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu planlanmakta.
Bu proje kapsamında kazanılacak tecrübeler ışığında ileride TSK envanterinde yer alan diğer kara ve deniz platformları için ihtiyaç duyulan güç gruplarının da milli imkânlarla tasarım, geliştirme ve üretimi hedeflenmekte.