Dünyanın bir çok ülkesinden, özellikle Suriye’deki savaşın ardından vatanlarını terk etmek zorunda kalan mülteciler, Almanya’da artık çadırlarda değil, apartman dairelerinde yaşamaya başladı.

Alman Haber Ajansı (DPA)’nın yaptığı ankete göre, Almanya’ya ilk geldiklerinde çadırlarda ve okulların spor salonlarında konaklayan mülteciler, artık apartman dairelerinde yaşamaya başladı. 2015 yılında Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine sadece üç yüz bin mülteci geldi. Birçoğu artık kendi evlerinde yaşıyor. Dortmund şehri basın sözcüsü Anke Widow, Dortmund şehrinde 8 bin 237 mültecinin yaşadığını bunlardan 6 bin 800’ünün apartmanlarda, geri kalanların ise tesislerde yaşadığını belirtti.

Widow, mültecilerin çadırlarda değil de, evlerde yaşamaya başlamasıyla mültecilerin sosyal yaşama alışmaya başladıklarını belirtti. Duisburg şehrinde yaşayan 5 bin 400 mülteci var. Bunlardan 3 bin 300’ü hala sığınma prosedürleri kapsamında. Essen şehrinde ise 2016 başından bu yana yaklaşık 5 bin 400 mülteci evlerine taşındı. Düsseldorf şehrinde ise durum biraz farklı. Burada, mültecilerin yüzde sekseni hala mobil evlerde kalıyor. Bunun nedeni de Düsseldorf şehrinde kiraların yüksek olması. Köln şehrinde ise mülteciler eski bir otele taşındı. Binanın satın alınması ve yenilenmesinin ardından 150 kadar mülteci burada yaşayabilecek. Binanın tadilatının yaklaşık 9 milyon Euroya mal olduğu belirtildi.

İşsizlik yardımı

Almanya’da, işlemleri tamamlanmış mültecilere işsizlik yardımı olan Hartz IV verilmeye de başlandı. Çalışabilecek ve kendi evlerini finanse edebilecek mülteciler ise hâlâ azınlıkta yer alıyor.