Hasan Sarıhan’ın Köy Enstitülerini konu alan “Yıllar Ne Çabuk Geçti” kitabının ilk imza günü ile Nail Topal’ın Köy enstitülerine dair söyleşisi Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.
Nail Topal konuşmasında “ Köy Enstitüleri Atatürk’ümüzün ideal Cumhuriyet köyü projesinin nemli ayaklarından biridir. Bir başkası Halk evleri, diğeri ise tarım alanında yapılan çalışmalardır. Cumhuriyetin akabinde sosyal içerikli birçok Devrim yapılmıştır. O dönem okul yazarlık oranı erkeklerde yüzde 17 kadınlarda ise binde 4 civarındadır. Köy Enstitülerinin en büyük amaçlarından biri bu oranı arttırmak, gençleri okumaya, üretmeye sevk etmektedir” dedi.
Nail Topal’ın konuşmasından sonra Yazar Hasan Sarıhan katılımcılara kitabını tanıttı. Sarıhan, “Eskiden bir kitap yazabilir miyim diye hayaller kurardım. Bir gün Televizyonda köy enstitüleriyle ilgili bir program izlerken kafamda bir şimşek çaktı. Bende Köy enstitüsü mezunu biri olarak o günleri anlatan bir şeyler yazmaya karar verdim. Konuyla ilgili yazdığım notları gören oğlum bunları toparlamamı istedi ve bana bilgisayarını verdi. Bu kitap sayesinde 80 yaşımdan sonra Bilgisayarla tanıştım. Bu süreçte ailem bana hep destek oldu” dedi.
Sarıhan, yaptığı konuşmasından sonra katılımcılara kitabını imzaladı.