Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ‘Engelleri Din Görevlileri Kaldıracak’ isim proje kapsamında Düzce Müftülüğünde din görevlilerine panel verdi. Keyifli dakikaların yaşandığı panelde Ayvan’nın kullandığı esprili üslup katılımcıları sık sık güldürdü.
DİN GÖREVLİLERİMİZ ÖNEMLİ
Panelde ilk konuşmayı Belediye Başkanı Mehmet Keleş yaptı. Keleş, din görevlilerinin engellerin kaldırılması noktasında önemli bir misyona sahip olduklarını vurgulayarak “Bu çök önemli bir organizasyon. Ben bu organizasyonda engelli babası olarak yer alıyorum. 23 yaşında engelli bir oğlum var. Onun bize Allah’ın bir armağanı olduğuna inanıyorum. Bunun için kendimi şanslı hissediyorum. Onun sorunları ile ilgilenmek ve onu hayata kazandırmak benim için çok önemli. Din görevlilerinin çok önemli bir misyonu var. Toplumun her kesimine ulaşıyorlar. Tavsiye ve önerilerle insanların hayatlarını güzelleştiriyorlar. Engelliler için verecekleri tavsiyelerde çok önemli. Topluma engelliler için verecekleri mesajlar atılacak adımlar engellilerin toplum içerisinde daha rahat ve huzurlu yaşamasına yardımcı olacaktır” dedi.
BİR ADIM ATTIK
İl Müftüsü Selami Emen ise engellerin kaldırılması için Beyazay Derneği ile birlikte hareket edeceklerini dile getirerek “Türkiye Beyazay Derneği Genel Derneği Başkanı Lokman Ayva bizim aylık olarak gerçekleştirdiğimiz toplantılara katıldı. Burada engelliler için birlikte bir adım atılması noktasında hemfikir olduk. Engellerin kaldırılması için birlikte hareket etme kararı aldık” diye konuştu.
ENGELLERİ TEK TEK KENDİM AŞTIM
Panelist Lokman Ayva, sistemin engellileri yok saydığına işaret ederek “İnsanlar biyolojik, fizyolojik ve sosyal açıdan birbirlerinden farklılar. Ama bu farklar bazı insanlarda acıya yol açabiliyor. Görme, işitme, bedensel fonksiyon farklılıkları bunlardan bazıları. Sistem benim eğitim görebileceğime, çalışabileceğime inanmadığı için ona göre bir düzen kuruyor. Aciz olduğumuzu düşündükleri için bizi sınırlandırıyorlar” şeklinde açıklama yaptı.
Panelde kendi hayatından da örnekler veren Ayva aşmak zorunda kaldığı engelleri şöyle aktardı: “Ben bazen arkadaşlarıma 15 - 20 yıl boyunca içinde yaşadıkları evde lavaboya giderken neden ışık açtıklarını soruyorum. Ben bir görme engelliyim. Okula başlamak istediğimde ailem duruma önce çok sıcak bakmadı. Bir arkadaşım aracılığı ile ilgili mercilere mektup yazarak okula başlayabildim. Daha sonra lise dönemimde müdür beni okula almak istemedi. Bu engeli de aştım. Lise bittiğinde üniversite sınavlarına girmek istedim YÖK beni sınava almadı. Bu engeli de aştım ve okudum.”
Sistemin getirdiği standartların engellileri yaşamın dışında bıraktığını ifade eden Ayva şöyle devam etti: “Dünyada insan yaşamını düzenleyen bazı sistemler var. Sosyal sistemler, hukuk sistemleri gibi. Bunların hepsinde engelliler ne yazık ki yok sayılıyor. Standart düşünülüyor. İnsanların farklılıkları göz önünde bulundurulmuyor ve bu standartlar engellileri yaşamın dışında bırakıyor.”
CAMİLER İNŞA EDİLİRKEN ENGELLİLER DÜŞÜNÜLMÜYOR
Bir mümin olarak camide cemaatle birlikte namaz kılmak istediğini, ancak camilerin engellilere uygun dizayn edilmediğini söyleyen Ayva şunları kaydetti: “Abese Süresini sizlere örnek vermek istiyorum. Burada engellilerin normal insanlardan farklı muamele görmesinin yanlışlığına dikkat çekilir. Örneğin inşa edilen camilerde engelliler düşünülmüyor. Bende bir kulum. Namaz kılmam için bana bazı kolaylıklar sağlanmış. Örneğin bedensel engelli oturarak, görme engelli duyarak, duyma engelli de takip ederek namaz kılabiliyor. Cemaat fikri çok güzel. Ben neden bu güzellikten mahrum kalayım. Görme engelli olan İbnu Ümm-i Mektum Peygamber efendimize bir çok kereler vekalet etmiştir. Örneğin düşünün ben Tayyip beye vekalet edeyim. Olamaz mı? Bence olabilir. Tayyip beye neden sünnete uymuyorsun diyebilirim.” Panel soru cevap bölümü ile sona erdi.