İZMİR'de, geçen yıl Suriyeli iki grup arasında çıkan ve bir kişinin öldüğü, bir kişinin yaralandığı bıçaklı kavgayla ilgili davada mahkeme üç sanığı 15'er yıl hapis cezasına çarptırdı.
Olay geçen yıl 29 Kasım'da, Konak İlçesi, Basmane Semti, Anafartalar Caddesi'nde meydana geldi. İki Suriyeli gruptan toplam 20 kişi iddiaya göre kız yüzünden bıçaklı, sopalı kavga etti. Kavgada 18 yaşındaki Hawin Kurdi ile ağabeyi 22 yaşındaki Demhaş Kurdi bıçakla ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralı kardeşlerden, Hawin Kurdi kurtarılamadı. Ağabeyi Demşah Kurdi ise tedavi altına alındı.
Polis olaya karışan Şiyar Hüseyin, kardeşi Ferhad Hüseyin ile Mohammed Arab, İbrahim Arab, ile Ahmed Arab'ı gözaltına aldı. İbrahim Arab ile Ahmed Arab dışındaki sanıklar tutuklandı, haklarında dava açıldı. Dava aşamasında Ferhad Hüseyin ile Mohammed Arab tahliye edildi. Davada tek tutuklu olarak Şiyar Hüseyin kaldı.
2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmaya, 'kasten adam öldürme' ve 'basit yaralama' suçlarından müebbet ile 3 yıl hapis cezası istemiyle yargılan tutuklu sanık Şiyar Hüseyin ile tarafların avukatları Onur Keleş, Yalçın Yılmaz ile öldürülen tarafın avukatı Umut İnceerler katıldı.
Tercüman eşliğinde ifade veren sanıklardan Şiyar Arab, "İki yıl önce ülkemden savaştan kaçarak Türkiye'ye geldim. Öleni ve yaralananı tanımıyorum. Gelen bir telefon üzerine olay yerine gittim. Gittiğimde de 40-50 kişi vardı. Ölen ile kardeşimi, bıçaklanmış ve ellerinde bıçak olduğu halde gördüm. Kavgayı önlemek için, olaya karışanlardan birinin elindeki bıçağı alıp yere attım. Ben kimseyi bıçaklamadım. Tahliyemi istiyorum" dedi.
Adnan Badalı Başkanlığındaki 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuklu sanık Şiyar Hüseyin ile tutuksuz sanıklar İbrahim Arab ve Mohammed Arab'ı önce müebbet hapis cezasına çarptırdı, ardından cinayeti haksız tahrik altında işlediklerinden önce 18 yıl daha sonra da duruşmalardaki iyi haleri nedeniyle 15'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Hakim, tutuksuz sanık Ferhat Hüseyin'e yaralama suçundan ceza verip, hükmün açıklanmasını geri bırakırken, Ahmed Arab'ın beraatine karar verdi. Hakim Ahmet Badalı, ayrıca ceza alan iki tutusuz sanık hakkında da yakalama kararı çıratıp, davayı bitirdi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.

FOTOĞRAFLI