DÜZCE (AA) - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, numara taşımada uyarı tonunun isteğe bağlı hale getirilmesine ilişkin, "Mevcut tarifeler ve ücretlendirmeler değişmeden, tüketicinin sahip olduğu tarifeye bağlı başka operatöre doğru yapılacak aramalar, daha yüksek tutarlı fatura ödenmesine ya da kontörün hemen bitmesine neden olacaktır" dedi.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le GSM operatörü abonelerinin numaralarını taşımaları halinde uyarı tonunu almama hakkına sahip olduğunu söyledi.

"Tüketicilerin bilgilenme ve ekonomik çıkarlarının korunması, en önemli evrensel tüketici hakkıdır" diyen Küçük, şöyle konuştu:

"Mobil operatörler arasında farklı farklı tarifelerin uygulanması söz konusu olup, her tarife farklı ücretlendirilmektedir. Mevcut tarifeler ve ücretlendirmeler değişmeden, tüketicinin sahip olduğu tarifeye bağlı başka operatöre doğru yapılacak aramalar, daha yüksek tutarlı fatura ödenmesine ya da kontörün hemen bitmesine neden olacaktır. Numara taşımada tüketiciler açısından ayırt edici en belirgin unsur uyarı sesidir.

Bu durum hem kendimiz hem de bizi arayanlar için söz konusu olacaktır."

Numaralarını taşıyan abonelerin yıl sonuna kadar GSM operatörlerine başvurarak, uyarını tonunu almaya devam etmek istediklerini bildirmeleri gerektiğini belirterek, "Mobil operatörlerin de bu konuda tüketicileri eksiksiz bilgilendirerek, tüketici tercihini almadan değişiklik yapmaması gerekmektedir. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarını koruyucu, bilgilenme haklarını ihlal etmeyecek ve mağduriyete neden olmayacak şekilde olmalıdır. Ayrıca BTK, mobil operatörleri tarife şeffaflığına ilişkin her türlü tedbiri almaya zorlamalıdır" görüşünü paylaştı.