Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Sarayı’nı ören yeri yaparak ayağa kaldırmak için çalışmalarına hız kazandırıldı. Ocak ayı proje çalışmaları tamamlanarak, 2015 yılı ilk çeyreğinde uygulamaya başlanması planlanıyor.
Yapımı Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan, Kanuni’den 2. Selim’e, kardeş katli yasasını kaldıran 1. Ahmed’ten, Avcı Mehmed’e Osmanlı padişahlarını ağırlayan Saray-ı Cedid-i Amire yeniden konuklarını misafir edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Sarayı’nı ören yeri yaparak ayağa kaldırmak için çalışmalarına hız kazandırıldı.
Temeli 2. Murat zamanında atılan Saray-ı Cedid-i Amire ya da Edirne Sarayı, şehir merkezinin dışında yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir yerleşkede kurulu bulunuyor. Saray, Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı olarak biliniyor. Beş ana meydan ve bu meydan içinde bulunan yapılardan oluşan Edirne Sarayı’ndan günümüze kadar ancak küçük bir bölüm ayakta kalabilmiş. Bugüne kadar ulaşabilen Edirne Yeni Saray Mutfakları için gerçekleştirilen onarım çalışmaları 2013 yıllında tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeniden insan sesleriyle dolup, konuklarını ağırlaması için Saray-ı Cedid-i Amire’yi tarihin derinliklerinden günümüze taşıyacak. Çevre düzenlemesi ilk etapta Cihannüma Kasrı, Saray Mutfağı, Şehitlik, Kum Kasrı ve Kum Hamamı ile Su Maskemi gibi kısmen bugüne kadar gelebilmiş anıtsal yapıların çevresinde gerçekleştirilecek. Ören yeri proje sınırları ise Edirne Koruma Bölge kurulunca uygun görülen alana göre belirlendi.
Çevre düzenleme projesi alanın korunmasını ve uzun vadede aslına uygun olarak ihyasını amaçlıyor. Bu kapsamda Adalet Kasrı da teşhir ve sergileme amacıyla ören yeri içerisinde yer alacak. Proje kapsamında otopark, bilet gişesi, güvenlik gibi ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik tüm yapılanma gerçekleştirilecek. Ayrıca kafeterya ve hediyelik eşya satış birimleri yapılacak. Ocak ayında proje çalışmalarının tamamlanarak 2015 yılı ilk çeyreğinde uygulamaya başlanması planlanmakta ve çalışmaların tamamlanmasının ardından Edirne Yeni Sarayı’nın giriş çıkışı kontrol altına alınacak.