İzmir’de yapılan ameliyatla yüzde 48 oranında duymaya başlayan, doğuştan işitme engelli Suriyeli Muhammed Ali Halil’in (7) konuşabilmesi için ya Türk vatandaşı olması ya da özel ders alması gerekiyor.
Türk vatandaşı olmadığı için devlet tarafından konuşma eğitimi alamayan Muhammed Ali, ailesinin imkanı olmadığı için özel okula da gidemiyor. Oğlunun sağlıklı konuşabilmesi için en geç 7 yaşında eğitim alması gerektiğini belirten baba Derde Halil, “Çocuğumuzun eğitim alabilmesi için Türk vatandaşı olmamız gerekiyor. Özel okullara da gidebilir ama gönderecek imkanım yok. Her ders için 90 TL istiyorlar” diyerek yardım istedi.
Derde ve Cihan Halil çifti, bundan üç yıl önce ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle işitme engelli oğulları Muhammed Ali ve kızları Hatice ile Melisa’yla birlikte Suriye’nin Halep kentinden İzmir’e göç etti. İzmir’de oğullarını tedavi etmenin yollarını arayan Halil çifti, Muhammed Ali’nin duyup konuşabilmesi için 7 yaşında kadar ameliyat edilmesi gerektiğini öğrendi. Bunun üzerine İzmir’deki resmi makamların desteği ile iki yıl önce devlet hastanesinde ameliyat olan Muhammed Ali, yüzde 48 oranında duymaya başladı. Doğumundan beri ilk kez seslerle tanışan Muhammed Ali’nin sağlıklı bir biçimde konuşabilme ihtimali ise yardım yapılmasına bağlı. Ameliyatın ardından kulağına takılan cihaz sayesinde artık duyabilen Muhammed Ali’nin ancak özel eğitimle konuşabileceğini öğrenen baba Derde Halil, oğlunun özel eğitim alabilmesi için resmi makamlara başvuruda bulundu ancak Türk vatandaşı olmadığı için olumsuz yanıt aldı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünden Derde Halil’e gelen yazıda, “İlgili (a) yönetmeliğin 20’nci maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendinde ‘T.C. kimlik numarası’ hükmü yer almaktadır. Bu nedenle yabancı uyruklu engelli bireylerin sisteme girişi yapılamamaktadır. Ayrıca yabancı uyruklu engelli bireylerin destek eğitim giderleri Bakanlığımızca karşılanmamaktadır” denildi.
Oğlunun konuşabilmesinin T.C. vatandaşlığına bağlı olduğunu kaydeden Derde Halil, oğlunu özel okula da gönderemediğini belirterek, “Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarımıza göre oğlumun bu destek eğitimini almaması durumunda gerçekleştirilen ameliyata rağmen 7 yaşından itibaren bir ilerleme, gelişme sağlanamayacak. Çocuğumuzun eğitim alabilmesi için T.C. kimlik numarasına ihtiyacı var. Özel okullara da gidebilir ama gönderecek imkanım yok. Her ders için 90 TL istiyorlar” diye konuştu.
“ÖZEL OKULA GÖNDERECEK İMKANIM YOK”
Eğitim için özel okulların da olduğunu ancak bunun için imkanının olmadığını ifade eden dört çocuk babası Derde Halil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel okullar her derse 90 TL istiyorlar. Ona da imkanım yok. Sağ olsunlar, bize ülkelerinin kapılarını açtılar ama çocuğumuzun eğitim alabilmesi için T.C. kimlik numarasına ihtiyacı var. Yetkililerden bu konuda yardımcı olmalarını rica ediyorum. Yoksa kendi çabamızla konuşmayı öğretemeyeceğiz. Konuşmaları anlaşılmayacak. Bunu uzmanlar söyledi. Kendi çabamızla sadece kardeşlerinin ismini öğretebildik”.
Muhammed Ali Halil’in annesi Cihan Halil ise “Oğlumla anlaşması zor oluyor. İşaretle konuşmaya çalışıyoruz ama onu da tam bilmiyoruz” diyerek yardım istedi.