Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ticaret hacminin artmasında İSEDAK’ın büyük önemi olduğunu söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Kongre Merkezi’nde 31. İSEDAK toplantısı kapsamında basın toplantısı düzenledi. Bakan Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletlerden sonra İslam İş Birliği Teşkilatı’nın en büyük ulaslararası organizasyon olduğunun altını çizdi. Cevdet Yılmaz, “Bu yılki İSEDAK Bakanlar Toplantısı’nda ana temamız, 2015 sonrası kalkınma gündemi İslam ümmetinin kalkınma sorunları, temel kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi olarak belirlendi. Sürdürülebilir kalkınma konusunun sadece devletlerin ve kamu sektörünün başarabileceği bir iş olmadığını hep birlikte kabul ediyoruz. Burada özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının önemi çok daha ön plana çıkmış durumda.  İklim değişikliğinden yoksulluk ile mücadeleye gibi konularda mutlak suretle kamu, özel sektör ve sivil toplum iş birliği gerekiyor” dedi.
Toplantılar içerisinde en önemli gündem maddelerinden birinin ticaret olduğunu belirten Yılmaz, “Ticaret G20 Zirvesi’nde ve dünya ölçeğinde son derece tartışılan bir konudur. Dünyada büyüme hızında bir yavaşlama söz konusu. Ayrıca dengesiz bir büyüme, ve geriye gitme söz konusu. Uzun yıllardır dünya böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamıştı. Bu gün ticaret büyümeden bile daha olumsuz bir tablo çiziyor. Dolayısıyla ticaret konusu dünya için olduğu kadar İSEDAK içinde son derece önemli. İSEDAK çerçevesinde biz uzun zamandır İslam İş Birliği Teşkilatı üyeleri arasında tercihli ticaret sistemini geliştirmiştik. Burada yeterli imza sayısında ulaşmış durumdayız. Üye ülkeler arasında kritik eşiği geçmiş durumdayız” şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz, “Türkiye bundan 10 yıl önce, toplam ihracatında İSEDAK ülkelerinin payı toplam yüzde 15 civarında iken şimdi yüzde 30 civarına gelmiş durumda. Bu bizim için son derece önemli bir hadisedir. Dünya da talebin daraldığı Avrupa’da durgunluğun yaşandığı bir ortamda, Türkiye’nin ticaret hacmini artırmasında İSEDAK üyesi ülkelerle yaptığı ticaretin önemli olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca pazarlarımızı çeşitlendirme anlamında bu platform son derece önemlidir. Dış ticaret fazlası veren bir topluluktan bahsediyoruz. Biz Türkiye olarak bu durumda değilim ama bu teşkilatın üyeleri bu durumda. Bunu üye ülkelerde yatırıma dönüştürme gündemimizde” diye konuştu.
MÜLTECİ MESELESİ TÜM İNSANLIĞININ SORUNUDUR”
Mülteci meselesinde İslam dünyasından önce dünyanın tutumuna bakmak gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Mülteci meselesi belirli bir ülke gurubunun değil tüm insanlığın meselesidir. Bu yükü çeken İslam ülkeleri bunu da görmek  lazım. Çok zengin dediğimiz batılı ülkeler maalesef bugüne kadar üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş değiller. AB, gelişmiş ülkeler bunların yeterince çaba sarf etmiyor. Burada belli bir ülke grubunu işaret etmekten öte bütün dünyanın sorumlu olduğunu ortaya koymak lazım. Avrupa Birliği’nde bir tartışma yaşanıyor. Daha fazla bir ilgi söz konusu. İslam Kalkınma Bankası’yla işbirliğimizi artırmak için mutabakat zaptı imzaladık” dedi.