Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinden yaklaşık 4 bin öğrenci, güvenlik gerekçesiyle Şırnak merkeze bağlı ulaşımın kolay olduğu belde ve köylerde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girdi.
6-7 Ekim olaylarının ardından kazılan hendekler, çıkan toplumsal olaylar ve güvenlik nedeniyle, Cizre, İdil ve Silopi'den yaklaşık 4 bin öğrencinin sınav merkezleri değiştirildi. Ankara'daki ÖYSM Genel Merkezi'nden gelen bir yetkili ile Şırnak'taki ÖYSM yetkilileri, Şırnak merkeze bağlı belde ve köylerde dolaşarak burada sınavın yapılabileceği köy ve beldeleri belirledi.
Ulaşımın kolay olduğu Kumçatı Beldesi, Balveren Beldesi ile Özveren, Geçitboyu, İkizce ve Toptepe köylerinde bulunan ilkokul ve ortaokullarda YGS yapıldı. Uludere yolu üzerinde bulunan Balveren Beldesi kent merkezine 10, Geçitboyu Köyü 8, Özveren Köyü 2 ile Cizre yolu üzerinde bulunan Kumçatı Beldesi 15, İkizce Köyü 10 ve Toptepe Köyü 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
İlk defa belde ve köy okullarında yapılan sınavda jandarma geniş güvenlik önlemleri alırken, okullarda sınava giren öğrencilerin üstleri arandı.
Şırnak merkez Özveren Köyü'nde bulunan orta ve ilkokulda sınava giren öğrenciler, genelde sınavın heyecanlı ve zor geçtiğini söyledi. Öğdencilerden Metin Yumak, güzel köy havasında girdiği sınavının da iyi geçtiğini ancak bazı sorularda zorlandığını dile getirdi.
Silopi'den gelen öğrenci velilerinden Mahmut Elçi de "Başta duyunca çok tedirgin olduk. Neden merkez değil de, köy? Ama çok şükür, biz buraya geldik. Köyü gördük, kokuyu aldık. Önyargımız kırıldı. Çok şükür güzel bir köy ama tabi ki ister istemez, bölgenin insanı olarak, şehir merkezinde olsaydı belki daha farklı olurdu diye düşünüyorum. Ama köy de güzel, iyi yani sıkıntı yok çok şükür" dedi.
Sınava giren öğrencilerden Bilnaz Uğur ise sınav öncesinde heyecanlandığını ve sınav süresince bu heyecanın devam ettiğini belirterek, "Sınavda heyecan vardı. Geçen yıla göre çok heyecanlıydım. Cizre'den geldim buraya. Elimizden geleni yaptık. Sonuçlara bağlı. Rahattı, çok iyiydi. Zaten Cizre'den geldiğimiz için sıkıntılı oldu. Yerleşme falan sıkıntı oldu ama iyiydi. Bir ses gelmiyordu, o yönden iyiydi. Cizre'de olmasını daha çok istiyordum. Heyecanlıyım, şimdi bile konuşamıyorum" diye konuştu.
Cizre'den gelen velilerden İdris Cabadak ise, uygulamanın yanlış olduğunu savunarak, "Yanlış bir uygulama. Cizre'den kalkıp Şırnak'a gelmek, hem ulaşım sıkıntısı, ondan sonra buraları bilmememiz. Öğrencileri sabahın erken saatlerinde buraya getirmek, yerleşim sıkıntısı olması. Yani çok büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Cizreli öğrencilere kesinlikle yanlış bir uygulama yapıldı. Son derece haksız bir uyguluma oldu, bunu kınıyorum. Ulaşımı nasıl sağlayacaklar? Her öğrencinin durumu var mıdır ki? Cizre'den kalkıp özel araba tutsun kendilerine. Bunu milli eğitim düşünmüyor mu? Sabah ben köyü bulur muyum, ulaşım sağlanır mı? Otobüs var mı? Dolmuş var mı? Böyle bir sıkıntı stres içine girmiştim. Benim öğrencim, ben getirmeseydim sıkıntı olacaktı. Bir de kız öğrenci, köye nasıl gelecek? Çok sıkıntılı oldu" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI