AMASYA (AA) - Merzifon Karamustafa Paşa Devlet Hastanesi tarafından, Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında farkındalık oluşturmak için vatandaşlara diyabet testi yapıldı.

Merzifon Karamustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Hasıripi, yaptığı açıklamada, diyabet hastalığının önemine dikkati çekti.

Diyabet hastalığının önümüzdeki yılların en büyük salgın hastalığı olacağını, önlenebilir bir durum olduğunu herkesin bilmesinin bu bakımdan önem taşıdığını vurgulayan Hasıripi, "Dahiliye uzmanı Dr. Selçuk Sezikli'nin çalışmalarıyla vatandaşlarımız ve hastalarımızda farkındalık oluşturmak için stant oluşturduk. 'Farkında olun şekerinizi ölçtürün' sloganıyla çalışma yapıyoruz. Kontrol ettiğimiz 100 hastadan 3'ü şeker hastası oluyor. Bu proje sayesinde o hastaların 10 yıl sonraki hayatlarında konfor sağlayacağımızı düşünerek çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Diyabet hastalığının önümüzdeki yılların en büyük salgın hastalığı olacağını öne süren Hasıripi, "Yapılacak tek şey, düzenli beslenmek, aktif ve hareketli bir hayat, sportif bir tarz. Yani insanın kendi elinde olan bir şey. Kilo almamak obezitede olduğu kadar diyabetle mücadelede de çok önemli. Bu nedenle aşırı kilolara dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Diyabet hastalığının dünyada ve Türkiye'de yaygın bir hastalık olduğuna değinen Hasıripi, "Türkiye'de şeker hastalığı görülme vakası yüzde 25, fakat birçok hastamız şeker hastası olduğunu bilmeden yaşamaktadır. Şeker gibi kronik hastalığı olan hastanın erken tanı alması hayati açıdan önem arz etmektedir. Şeker ve tansiyon ölçümü yaptıktan sonra riskli bölgede sonucu çıkan hastalarımızın dahiliye polikliniğe yönlendirerek erken tanı almalarını sağlamaktayız" diye konuştu.