TOKAT (AA) - Tokat'ta bir firma, yörede bolca yetişen, ayrıca ekilerek de üretilen madımağın konservesini yaptı. 

Firma yetkilisi Murat Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madımağın özelikle Tokat ve yöresinde yetiştiğini söyledi.

Ürünün ilkbahar döneminde hasadının yapıldığını belirten Sert, "Madımak türkülere konu olan bir bitkidir. Madımak üretimi çok zor. Şu anda Tokat'ta iki kardeşimiz üretim yapıyor" dedi.

- "Üretimi özen isteyen bitki"

Yaptıkları çalışmalar sonucu daha uzun dönemde tüketilmesi amacıyla madımağı konserve haline getirerek kavanoza doldurduklarını dile getiren Sert, şöyle konuştu:

"Madımak birçok vitamin taşır. Anadolu'da birçok hastalık için kullanılırdı. Madımağın bir kaç yıl önce konservesini yaptık, 12 ay tüketilir hale getirdik. Konserve yaparken herhangi bir katkı maddesi yok. Madımak ve tuz. Madımağı önce temizleriz. Sonra kıyarız. Kavanoza doldururuz. Madımak günlük toplanmak zorunda. Üretimi özen isteyen bir bitki. Her sabah toplanan ürün öğlen gibi firmamıza geliyor. Madımak ayıklanıp yıkandıktan sonra kıyılacak hale geliyor. Bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Kıyımı yapıyoruz. Sonra tekrar ayıklanarak kavanoza doldurulur ve satışa hazır hale geliyor. Her kavanozda 600 gram madımak var. 5 kişiyi doyuruyor."

- "Talep her yıl artıyor"

İşletmelerinde 17 kişinin çalıştığını, yılda yaklaşık 20 ton madımak işlediklerini aktaran Sert, konserve miktarının da bitkinin üretimine göre belirlendiğini ifade etti.

Sert, şunları söyledi:

"Madımak üretimi mevsime bağlı. Madımağın konservesine olan talep her yıl artıyor. Bazı yıllarda ürün bulunmakta zorlanıyoruz. Talepleri karşılayamıyoruz. Türkiye ve yurt dışında Türklerin yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelere ürün gönderiyoruz. Son bir iki yıldır Avrupa'nın krizi nedeniyle Avrupa'ya ürün göndermekte zorlanıyoruz. Taleplerin artması üreticiyi de gayrete getiriyor. Madımağın kavanozu markette 8 ila 12 lira arasında satılıyor."