İSTANBUL,() BASIN Konseyi'ni ziyaret eden Kıbrıs Türk Basın Konseyi (KTBK) heyeti, Basın Konseyi'nin İstanbul'daki merkezinde bir araya geldi. Karşılıklı medya sorunlarının konuşulup tartışıldığı toplantıda, konuk Basın Konseyi'nin üyeleri, iki taraf arasında bir süredir devam eden Kıbrıs müzakereleri için de bilgi verdi.

Kıbrıs Türk Basın Konseyi (KTBK) Başkanı Doç. Dr. Şule Aker, müzakereler sonucu varılan noktada endişeli olduklarını dile getirdi.

Görüşmelerle ilgili, genellikle Rum tarafındaki basından bilgi aldıklarının altını çizen KTBK Başkanı, "Bilgi karartmasının, anlaşılmazlığı da beraberinde getirmesi nedeniyle kaygılıyız. Gelişmelerle ilgili şüphelerimiz var. Sürdürülebilir bir anlaşmanın iki tarafa da kazanç sağlayacağını, ancak dengelerin oturmadığı bir anlaşmanın da yeni sorunlara yol açacağını" kaydetti.
Kıbrıslı gazeteciler heyeti, Türk Basın Konseyi ile kamuoyuna ve yetkililere duyurulması için şu görüşleri paylaştı;

 "İletişim kaynakları canlı tutulmalıdır.Perdelenmiş durumda olan görüşmeler; açık, şeffaf, net değildir. Görüşmeler konusunda Rum basınından Kıbrıs Türk kesimine sağlıklı bilgi akışı olmamaktadır.Kıbrıs'ta Rum karşıtlığının olmadığı ortamda, tek taraflı haberlerden Türk tarafının haklarının gözetilmediği izlenimi alan Türk kesiminde, giderek tepkilerin doğabileceği yönünde kuşkular taşıyoruz.
- Çok kısa sürede adaya su gelmesini sağlayacak olan, Barış Suyu ile gündemdeki Doğalgaz Nakil Projesi'nin hayata geçmesiyle, tüm adaya kalkınmayı sağlayacak ortamın yaratılacağı bir fırsat dönemi içindeyiz.

- Kıbrıs Türkleri'nin varılacak bir anlaşma ile mülkiyet sorununun, takas ve tazminatlarla çözülmesinin barışı getireceğinden hiçbir şüphemiz yok. Türk halkını bezdiren 52 yıllık ambargo uygulamasının da, bu çatışmasız müzakere ortamında böylece sona ereceğini umuyoruz.

- Bir türlü sonuç vermeyen müzakerelerin yerine, Beşli Konferans çerçevesinde yeni bir başlangıç yapılmasını uygun buluyoruz.İstikrar ve huzur ortamının doğması ile Doğu Akdeniz'de barış ortamının yaratılması en büyük beklentimiz"