Avrupa Gençlik Parlamentosu (EYP) Türkiye 17. Ulusal Seçim Konferansı, çeşitli illerden 200 lise öğrencisinin katılımıyla TED Ankara Koleji’nde gerçekleştiriliyor.
Liseli ve üniversiteli gençlerin politik konularda tartışabileceği, sosyalleşebileceği ve eğlenebileceği interaktif bir platform olan Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun Türkiye kolu olan 17. Ulusal Seçim Konferansı, çeşitli illerden gelen 200’e yakın öğrencinin katılımıyla 12-16 Mart 2015 tarihleri arasında TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’nde gerçekleştiriliyor. Konferansın resmi dili İngilizce ve Fransızca, ana teması ise “Manga Karta’nın 800. Yıldönümünde Özgürlüğü Yeniden Keşfetmek” olarak belirlendi.
17. EYP’nin 14 Mart’ta TED Ankara Koleji’nin idari bina konferans salonunda gerçekleştirilen açılış oturumunda TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Müdürü Aydın Ünal, TED Ankara Koleji Politika ve Diplomasi Kulübü Direktörü Bürçek Dinçler, Organizasyon Komitesi adına TED Ankara Koleji öğrencileri Can Sarp Özcan, Dilara Dalbay ve Zeynep Tana Aslan, EYP Türkiye adına Levent Aslan ve konferansın başkanlığını yürüten Belçikalı Hans Maes birer konuşma yaptılar. Lise Müdürü Aydın Ünal, “Geleceğimizi emanet ettiğimiz siz değerli gençlerin özgürlük sorumluluktur anlayışından hareketle yaptığınız bu çalıştay, işbirliği, takım çalışması, birlikte düşünme ve ortak aklı kullanma becerilerinize katkıda bulunacaktır diye düşünüyor, başarılı çalışmalarınızdan dolayı hepinizi kutluyor ve çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Panelde Uluslararası Af Örgütü temsilcilerinden Begüm Baştaş, örgütün kuruluş amaçları ve yaptığı çalışmaları anlatan bir sunum yaptı. İrlanda Büyükelçisi Brendon Ward ve Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin ise, konferansın teması olan Magna Carta’nın insan hakları ve özgürlükler konusunda günümüze yansımalarından bahsederek, öğrencilerin sorularını yanıtladılar. Bir öğrencinin “Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir?” sorusuna iki büyükelçinin de ortak yanıtı “kutuplaşma” oldu.
Açılış oturumunun ardından katılımcılar komite çalışmalarına başladılar. Komitelerde Charlie Hebdo olayı, kadın girişimcileri destekleme, çocuk hakları ihlalleri, devlet yöneticileri ve halk arasındaki ilişkiler ve benzeri birçok konu tartışıldı. Konferansın Genel Kurulu ise 16 Mart Pazartesi günü TEDÜ’de yapılacak.