ABD’de 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin favori adaylarından, emlak kralı Donald Trump, “Amerikalı temsilciler neler olup bittiğini çözene kadar Müslümanlar için kapıların tamamen kapatılması çağrısında bulunuyorum” demişti. Dün de bu sözlere tepkiler gelmeye devam etti.

Facebook’un genç patronu Mark Zuckerberg, kendi sayfasından yayınladığı, yüzbinlerce beğeni alan mesajıyla isim vermeden Trump’ı eleştirdi. Zuckerberg, Paris saldırılarından dolayı Müslümanların başkalarının eylemlerinden ötürü eziyet göreceklerinden korktuklarını tahmin ettiğini belirterek “Bir Yahudi olarak, ailem bana tüm toplumlara karşı yapılan saldırıların önünde dikilmemiz gerektiğini öğretti... Şu an Müslümanlar diğer kişilerin yaptıkları şeyler yüzünden yargılanıyor. Eğer Facebook’ta çalışan bir Müslümansanız, Facebook’un kurucusu olarak, size güvenli ve barış dolu bir çevre yaratmak için çabalayacağımı bilmenizi isterim” dedi.

Eski dünya ağır siklet boks şampiyonu olan Muhammed Ali (73) de isim vermeden Trump’ı eleştirdi. Muhammed Ali, masum insanların öldürülmesinin İslami yanı olmadığını belirterek “Gerçek Müslümanlar, kendilerini cihatçı olarak tanımlayan bu grupların merhametsiz vahşiliğinin bizim dinimizin özüne ters düştüğünü biliyorlar...” diye konuştu.

‘SAM AMCA’ TRUMP’A SALDIRDI

Donald Trump’ın, Time dergisinin ‘Yılın İnsanı’ çekimlerine katılan kartalın saldırısına uğraması alay konusu oldu. Time’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i “Yılın Kişisi” seçtiği listede Trump üçüncü olmuştu.

SEÇMENDEN DESTEK

Beyaz Saray, başkanlık yarışından diskalifiye edilmesi gerektiğini açıklarken Trump, birçok basın kuruluşuna verdiği açıklamalarda yarıştan çekilmeyeceğini açıkladı.

Trump, önerisinin sadece yabancı Müslümanlar için geçerli olduğunu da söyleyerek “Diyelim Müslüman biri, yurtdışına gidiyor, dönüyor, o ülkeye girebilir” dedi.

Rasmussen anket şirketinin kendini ‘muhtelemen Cumhuriyetçi bir başkan adayına oy verecek seçmen’ olarak tanımlayan Amerikalılar arasında yaptığı bir telefon anketinde, seçilen kitlenin yüzde 46’sının Trump’ın önerisini desteklediği ortaya çıktı.

‘ERDOĞAN’DAN ZUCKERBERG’E MESAJ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Facebook hesabından Zuckerberg’in mesajını değerli bulduğunu belirtti. İslam’ın bir barış dini olduğunu, dini kirli emelleri için kullanan örgütlerin en başta Müslümanları katlettiğine işaret eden Erdoğan, “Terörist Müslüman, Müslüman terörist olamaz. İslam ve terör kelimesinin bir arada sıkça kullanıldığı bu zamanlarda, aradaki bu büyük farkı ifade ettiği için de Mark Zuckerberg’in mesajını ayrıca değerli bulduğumu belirtmek isterim” dedi.