Bitlis Valiliği, İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bitlis Belediyesi ve DAKA tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında 7 bin yıllık tarihi olan Bitlis, gerçek kimliğine kavuşuyor.

Bitlis’in tarihi güzelliklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında Kazimdirik ve Arifbey caddelerinde sağlıklaştırma çalışmaları yürütülüyor. Gerçekleşen sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında, Kazimdirik ve Arifbey caddelerinde bulunan iş yerlerine kentin tarihi yapısına uygun bir biçimde estetik kazandırılacak. Cephe sağlıklaştırma çalışmaları ile iş yerleri tarihi dokusuna uygun olarak yaşama uyarlanacak ve bu değerler gelecek nesillere taşınarak ilçe turizmine de katkı sağlanacak.

Kentin cadde, sokak ve mahallelerinde bulunan iş yerlerinin lüks görünüme kavuşturulması için başlatılan çalışmaları günübirlik takip eden Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, yetkili firmadan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burada İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Vali Ustaoğlu, Bitlis’e daha fazla hizmet getirmenin gayreti içerisinde olduklarını ve kent ekonomisine canlılık katan turizme gerekli önemi verdiklerini belirtti. Proje kapsamında sokak sağlıklaştırma çalışmasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Ustaoğlu, büyük bir potansiyeli içinde barındıran Bitlis’in; yapılacak olan çalışmalarla ciddi bir yere geleceğini vurgulayarak, "İnşallah kısa bir süre sonra bitireceğimiz çalışmalar ile sokağımız ihtişamlı kadim kent görünümüne kavuşacaktır. Bitlis tarihi bir şehir. bu tarihi şehrimizi de gerçek kimliğine kavuşturmak için yapılması gerek çalışmaların başında da hem tarihi eserlerin restorasyonu hem de sokak sağlıklaştırması geliyor” dedi.

Projenin ilk olarak Kalealtı Caddesi’nde yürütüldüğünü ifade eden Ustaoğlu, “Yaklaşık 2,5 ay önce göreve başladığım zaman projenin startını verdik. Benden önceki valimiz döneminde ihalesi ve süreçleri tamamlanmış, bizim dönemimizde de startını verdiğimiz bir çalışmadır. Yaklaşık 2,5 aydır bir taraftan bina çatılarının yenilenmesi, dış cephe düzenlenmesi aynı zamanda dükkanların vitrinlerinin yenilenmesi devam ederken, diğer taraftan da alt yapı ile alakalı su, kanalizasyon ve elektrik hattı çalışmalarımızı tamamladık. Bu tür alt yapı çalışmaları maalesef biraz meşakkatli ve uzun soluklu bir süreçtir. Şuan gelinen noktada tüm at yapı çalışmalarımızı tamamlayarak, kaldırımların döşenmesi ve zemin parke döşemesi aşamasına geldik. Çatılar ise yüzde 8 oranında bitti. Hedefimiz ekim ayı sonuna kadar bu caddenin üst yapısı ile birlikte tamamlanmasıdır. İnşallah yapmış olduğumuz uygulama ile 7 bin yıllık tarihi geçmişi olan bu kadim şehrimiz, kimlik ve kişilikli bir caddesine kavuşmuş olacaktır" diye konuştu.

Dere üstü projesi ile ilgili bilgi de veren Ustaoğlu, hiçbir esnafın mağdur olmasına müsaade etmeyeceklerini sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:

"Doğal olarak dere üstü esnafımızın merakla beklediği bir süreçtir. Bununla alakalı alışveriş merkezimizin geçici kabulü bu ay içinde kesin olarak yapılıyor. TOKİ’nin teknik elamanları gelip, alışveriş merkezindeki binaları yerinde incelediler. Buradaki esnafımız olmak üzere oraya taşınmasıyla alakalı tahsis, kiralama ve satış sürecini önümüzdeki zamanda değerlendireceğiz. Dere üstü ve etrafında bir kısmı dükkan ve ofis olmak üzere 702 tane istimlağa konu binalarımız var. Bunlarla ilgili olarak ta Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’ya detaylı bir şekilde bilgileri verdik. Buraların mevcut durumları ile ilgili sıkıntıları kendileri ile paylaştık. Tabi dere üstü projesinden geriye dönüş yoktur, ayrıca tartışılıp konuşulacak hiçbir yönü de kalmamıştır. Kentin kimliğine yakışmayan çok kötü bir durumda. İlimizi ve esnafımızı bu kötü görünümden, pislikten ve çarpık yapılaşmadan kurtarmak adına inşallah bu kış ayı boyunca ciddi bir şekilde planlaması yapılacak ve önümüzdeki yılda burayla ilgili gerekli yıkım veya istimlak çalışmaları mutlaka başlatılacaktır" dedi.

"Önce esnafımızı taşıyacağız. Ondan sonra gerek yıkım gerekse dere üstü ıslah çalışmasını yapacağız"

Alışveriş merkezinin kullanılır hale getirildikten sonra esnafa yer göstereceklerini belirten Ustaoğlu, "Bir taraftan burayla ilgili bir takım planlarımızı yaparken öncelikli olarak esnafımızın yukarıda TOKİ’nin yapmış olduğu alışveriş merkezine taşınmasıyla alakalı bizim süreci tamamlamamız lazım. Biz önce esnafımızı oraya taşıyacağız. Daha sonra ise gerek yıkım gerekse dere üstü ıslah çalışmasını yapacağız. TOKİ ile yazışmalarımızı yaptık. Dükkanların metrekare bazlı kıymet takdirleri ile ilgili bilgileri istedik. Oradaki satışa esas dükkanlarımızın değerlerinin tespitini istedik. Bu ay içinde bunun da cevabı gelecek. Ekim ayı içinde diğer işlemlerde yapılırsa taşınmaya engel hiçbir durum kalmıyor. İnşallah hedefimiz oradaki dükkanlarımızı doldurup, burada da boşaltmanın önünü açmış olacağız" diye konuştu.