Gökhan CEYLAN/SİVAS, () - SİVAS Numune Hastanesi tarafından '3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası' nedeniyle düzenlenen sempozyumda organ bağışının önemine dikkat çekildi.
Sivas'ta Numune Hastanesi tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde 'Organ Bağışı Sempozyumu' düzenlendi. Sempozyuma konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, Erzurum Atatürk Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gürkan Öztürk ve Akdeniz Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Vural Taner Yılmaz katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Prof.Dr.Hayati Öztürk, tedavisi organ ve doku nakliyle gerçekleşen hastalıkların dünyadaki en önemli sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyenlerin sayısı her geçen gün katlanarak artmaktadır. Ülkemizdeki organ bağışının yetersizliği nedeniyle organ bekleyen çok sayıda hasta hayatını kaybetmektedir. Bağışların artırılması için toplumdaki bilgi eksikliği ve bilgi kirliliğinin giderilmesi, bağış bilincinin geliştirilmesi, vatandaşlarımızın organ bağışına teşvik edilmesi gereklidir" dedi.
Sempozyumun diğer konuşmacıları da organ bağışının önemine dikkat çekerken, Prof.Dr. Mustafa Karataş ise organ ve doku bağışını dini yönünden değerlendirdi. Prof.Dr. Karataş, organa ihtiyaç duyulduğunda almamak gibi bir duygunun akla gelmediğini ancak konu bağış olduğu zaman acaba günah mı diye düşünüldüğünü söyledi. Daha sonra organ bağışıyla ilgili ayetlerden örnekler veren Karataş, "Bir cana kıyan bütün insanlığı öldürmüş gibidir. Bir can kurtaran da bütün insanlığı kurtarmış gibidir. İslami ilkesi bu. Dinimizin bakış açısı bu. Organ nakli deyince doğrudan bu ayet akla geliyor" dedi. Organ bağışının yapılması için kişinin ölmüş olması gerektiğini, yarı canlı bir kişinin organlarının alınmasının caiz olmadığını ifade eden Prof.Dr. Karataş, kişinin canlı iken de kan ve böbreğini para karşılığı olmaksızın bağışlayabileceğini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI