Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bebelac tarafından “İlk bin gün gebe, bebek beslenmesi ve anne sütünün önemi” konulu konferans düzenlendi.
Düzce Valiliği konferans Salonunda düzenlenen ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Pediatrigastroentolog, Hepatolog ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, Şube Müdürleri, Aile Hekimleri, Toplum Sağlığı Hekimleri, Müdürlük çalışanları, Aile Sağlığı Elemanları ve Toplum Sağlığı çalışanları, Düzce’deki hastanelerin kadın doğum servisi ve çocuk servisi ebe ve hemşireleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, Düzce’nin Altın Bebek Dostu il olduğunu, her fırsatta anne ve anne adaylarına ilk 6 ay sadece anne sütünü ve bununla birlikte 6. aydan itibaren 2 yaşına kadar da tamamlayıcı besinlerle birlikte emzirmeye devam edilmesini tavsiye ettiklerini söyledi.
İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ
Dr. Arslan, anne sütünün öneminden bahsederek, “Yenidoğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütü ve emzirmenin hem bebek, hem de anne için, başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yararları vardır. Her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması anne sütünü yavrusu için benzersiz bir besin maddesi yapan bir özelliktir. Örneğin erken doğmuş bebek için en ideal besin yine kendi annesinin sütüdür. Çünkü bebeğin o anda ihtiyaç duyduğu tüm maddeler yalnızca kendi annesinin sütünde bulunmaktadır. Yaşamlarının ilk altı ay içerisinde bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür. İdeal bir besin olan anne sütü ve emzirme bebek ve anne için sayısız yararlar sağlamaktadır. Sadece anne ve bebek için değil aynı zamanda sosyoekonomik boyutu düşünüldüğünde, emzirmenin toplumsal yararları da göz ardı edilmemelidir” dedi.
BEBEK İÇİN BİN GÜN ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, gebelik dönemini içine alacak şekilde ilk 1000 günün bebek için çok önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yağcı: “Bu 1000 günlük dönemde bebeğin büyüme ve gelişme hızı oldukça yüksektir. Bu dönemde hem bebeğin ve hem annenin sağlığı için doğru beslenme çok önemli. Bebek, mutlaka ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli. Hiçbir besin anne sütü kadar değerli olamaz, öncelikle bunu anne ve anne adaylarımıza anlatmamız gerekiyor. İlk altı aydan sonra ek besinlere geçilmeli” diye konuştu.
NORMAL DOĞUM DAHA SAĞLIKLI
Normal doğumun anne ve bebek sağlığı için çok daha iyi olacağını söyleyen Prof. Dr. Yağcı: “Normal doğum sayesinde bebek, sağlığı için gerekli olan Floraları (dost bakterileri) elde edebiliyor. Mümkün oldukça anne adaylarımıza normal doğumu tavsiye etmemiz gerekiyor” şeklinde bilgiler verdi.
Konferansın sonunda dinleyicilerin sorularına da yanıt veren Prof. Dr. Yağcı, çocuğun sevgisiz bırakılmaması gerektiğini, emzirmenin anne ve bebek psikolojisine, çocuğun sevgisiz bırakılmaması gerektiğini, emzirmenin anne ve bebek psikolojisine olumlu katkılarda bulunacağını, doğal ürünlerin tercih edilmesinin bebeğin sağlığı açısından çok daha önemli olacağını söyledi.