‘Şiirden Hayata Bak’ adlı söyleşisiyle Kırıkkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi’ne konuk olan Ünlü Edebiyatçı ve Avukat Hayati İnanç, söyleşisinde insanları edebiyatın anlatacağını belirterek ideolojilerin beyinlere giydirilmiş deli gömleği olduğunu söyledi.
TRT ekranlarında yayınlanan ‘Can Veren Pervaneler’ adlı programın sunucusu olan Hayati İnanç, Kırıkkale Üniversitesi genç yazarlar topluluğunca düzenlenen bir davete ‘şiirden hayata bakış’ adlı bir söyleşisiyle konuk oldu. Güleryüzü ve hoş sohbeti ile dikkatleri üzerine çeken İnanç “insanları edebiyattan başka hiç bir görüş tam anlamıyla anlatamaz. İdeolojiler, beyinlere giydirilmiş deli gömleğidir” diyerek hem güldürdü hem de düşündürdü.
İnsan olmanın özelliklerinden biri olan sevgi anlayışına sıklıkla değinen İnanç, “Söz, kalple feyzin birleşip karşı tarafa aktarılmasıdır” diyerek öğrencilere sözlerde ki mananın derinliğinden bahsetti.
Nabi, İzzet Molla, Baki, Fenni gibi birçok divan sairinin beyitlerine değinen İnanç, “Şeyh Şamil’den itibaren bir hikaye yazılmaya başlanmış saymakla bitiremeyeceğimiz isimlerle devam edip günümüze kadar gelmiştir. Divan edebiyatı, gelecek nesillere aktarılmasında büyük siz gençlere büyük sorumluluk düşüyor” dedi.
Programın ardından Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr Osman Çağlayan katılımlarından dolayı İnanç’a teşekkür plaketi takdim etti. Öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan İnanç onlarla da birçok hatıra fotoğrafı çektirdi. Program sonrası Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ekrem Yıldız’ı makamında ziyaret eden İnanç bu sohbet esnasında da divan edebiyatının eşsiz beyitlerinden örnekler sunmaya devam etti.