Zonguldak Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Yusuf Kaya, Meme Kanseri bilinçlendirme ayı nedeniyle açıklama yaptı.

Meme kanser taramalarının Zonguldak Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) yapıldığını ifade eden Halk Sağlığı Müdür vekili Kaya, ayrıca yürütülen MOBİL KETEM Projesi kapsamında faaliyetlerin sürdürüldüğünü aktardı.

Meme kanserinin, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserler olduğunu ve kadınlarda görülen kanser tiplerinde birinci sırada geldiğini belirten Kaya, şöyle dedi:

“Yapılan araştırmalar meme kanseri açısından risk oluşturabilecek faktörler şöyle sınıflandırılmıştır. Aile anane, anne, teyze ve kız kardeş gibi kadın aile bireylerinde meme kanseri öyküsü, ilk doğumunu 18 yaş veya altı yada 30 yaş sonrası doğum yapmak, erken yaşta adet görmek, geç menopoz, doğum kontrol hapları ve hormon replasman tedavisi olmak, yağdan zengin beslenmek, sigara ve alkol kullanımı, iyi huylu meme hastalıkları, fibroadenom ve hiperplazidir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişkinlikler, deride tahriş yada bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi e yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir.”