(Ayrıntılar eklendi.)
Esma Çakır / Roma, 6 Ağustos () - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, Küresel gıda fiyatları, Temmuz ayında da gerilemeye devam etti ve altı yılın en düşük düzeyine düştü.

FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Temmuz ayında aylık bazda yüzde 1.0 ve yıllık bazda da yüzde 19.4 düşerek 164.6 puan ile 2009 yılı Eylül ayından bu yana en düşük düzeyine indi. FAO Gıda Fiyatları Endeksi, tahıllar, et, süt ürünleri, bitkisel yağlar ve şekerden oluşan beş ana gruptaki ürünlerin işlem fiyatlarındaki gelişmeleri yansıtıyor.

Başlıca gıda emtia ürünlerinin fiyatlarından oluşan endeksin Temmuz ayında Eylül 2009'dan bu yana en düşük düzeyine indiğine işaret edilen FAO açıklamasında, "Süt ürünleri ve bitkisel yağ fiyatlarındaki keskin düşüşler, şeker ve tahıllardaki küçük artışlara baskın çıktı. Et fiyatları yatay seyretti" denildi.

Buna göre, Temmuz ayında küresel süt ürünleri fiyatları yüzde 7.2 gibi büyük oranda geriledi. FAO açıklamasına göre bu düşüş, Avrupa Birliği'ndeki üretim artışına karşılık, özellikle Çin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kaynaklı talep gerilemesinden kaynaklandı.

Temmuz ayında bitkisel yağ fiyatları da ortalama yüzde 5.5 geriledi ve tam altı yılın en düşük düzeyine indi. Bu düşüşte de, Güneydoğu Asya'daki palmiye yağı üretimindeki yüksek artış ve Malezya ihracatındaki gerilemeden kaynaklandı.

Buna karşılık, küresel tahıl fiyatları Temmuz ayında yüzde 2.0 yükseldi; ancak, fiyatlar yine de geçen yılın aynı ayındaki fiyatların yüzde 10.1 altında kaldı. Buğday ve mısır fiyatlarındaki iki aydır devam eden artışlar, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'daki olumsuz hava koşullarına bağlı rekolte kayıplarından kaynaklandı.

Türkiye'deki hızlı tırmanışya karşın, küresel et fiyatları Temmuz'da sabit kaldı. Et ürünlerinden, büyükbaş hayvan eti fiyatlarında yukarı yönlü hafif artış olsa da domuz eti ve küçükbaş hayvan eti biraz geriledi. Kümes hayvanları fiyatları ise sabit kaldı.

Brezilya'daki hasat koşullarının ideal düzeyin altında kalmasının etkisiyle küresel şeker fiyatları da aylık bazda yüzde 2.5 yükseldi.