Çiftçinin satın aldığı gübre miktarını azaltarak küçük çiftçiyi desteklemek, kimyasal gübre kullanımını azaltarak doğayı korumak, ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için Datça’da yeni bir pilot projeye başlandı.
Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen ve bir yıl sürecek olan proje, Datça’da kimyasal gübre ve pestisit bağımlılığını azaltarak organik tarımı sürdürülebilir kılmayı hedefliyor. Kimyasal gübrelerin yoğun kullanımı ve olumsuz etkileri nedeniyle mineral, organik madde ve mikroorganizma bakımından zayıflayan toprakların yeniden verimli hale gelmesi, organik tarımın yapılabilmesi ve üreticinin dışa bağımlılığını azaltmak için kendi kendine gübre üretebilmesi sağlanacak.
Tarımsal atıklar, doğal ve yerel girdilerle kompost gübresi üreterek topraktaki canlılığı ve verimi artırmayı amaçlayan “Organik Atıklardan Gübre Üretimi” projesi kapsamında, 3-5 Ekim tarihlerinde, Datça’da kompost eğitimi düzenlenecek. Hollanda’dan gelecek uzman eğitmen Ruben Borge tarafından, Datça Yazıköy köylülerine verilecek olan eğitimde; toprağın yapısı, bitkilerin ihtiyaçları incelenecek, doğal ve yerel girdilerle kompost üretimi, toprak canlılığının korunması ve artırılmasının yolları öğretilecek. Orta-büyük ölçekli kompost üretimi ve doğal kaynaklarla toprak verimliliğinin artırılmasını öğrenmek isteyen, Datça dışından gelebilecekler için 10 kişilik kontenjan uygulanacak.