İsrail, İslam dünyasını karşısına aldığı Mescid-i Aksa hamlesinde tamamen geri adım attı ve kutsal mabed çevresindeki son güvenlik önlemlerini de bu sabah tamamen kaldırdı. Mescid-i Aksa çevresinden temizlenenler arasında bariyerler ve kameralar bulunuyor. Büyük tepkiye yol açan metal dedektörler, iki gün önce sökülmüştü.

Söz konusu hamlenin ardından Filistinliler, Mescid-i Aksa'daki boykotun bittiğini duyurdu. Haberi Associated Press (AP) acil koduyla geçti. Birçok Filistinli ise kutlama yaptı.

Kudüs'teki Müslüman liderlerin çağrısı üzerine insanlar kutsal mabede koşup namaz kıldı.

İlk toplu namaz kalabalığın toplanması için ikindi vakti kılınıyor. Anadolu Ajansı, Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine Mescid-i Aksa'nın tüm kapılarının açıldığını ve on binlerce kişinin tekbirlerle camiye koştuğunu bildiriyor.

Reuters haber ajansının geçtiği ilk fotoğraflarda, kalabalığın birbirini ezerek içeri girdiği görülüyor.

Böylece, Kudüs ve Mescid-i Aksa, 14 Temmuz öncesine geri dönmüş oldu.

Bu yılın en gerilimli günleri

İsrail'in bir silahlı saldırıyı bahane ederek kutsal mabedi Filistinlilere kapatması, bölgede gerilimi zirveye çıkarmıştı. Cuma namazından çıkışta gösteri yapan Filistinliler İsrail polisinin saldırısına uğramış ve beş kişi ölmüştü. Paşananları protesto eden bir Filistinli ise, Batı Şeria'da üç İsrailli'yi bıçaklayarak öldürmüştü.

İsrail, metal dedektörlerin kaldırılmasıyla Mescid-i Aksa çevresine 28 milyon dolar harcayarak yüz tanıma özelliğine sahip güvenlik kamera sistemi kuracağını açıklamıştı.

Kudüs'te yükselen tansiyon, Türkiye ve İsrail arasındaki ipleri de germişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok açıklamasında Tel Aviv yönetimine sert tepki göstermişti.

Kriz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de taşındı. BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, gerginliğin Cuma gününe kadar dindirilmemesi halinde krizin başka noktalara sıçrama riski bulunduğunu söylemişti.

Kaynak:Milliyet