Malatya’da son zamanlarda artan iş kazalarında, akıllara ilk gelen soru yeteri kadar denetim yapılmıyor mu? İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ali Gülle “Türkiye, ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
Özellikle inşaat işlerinde yaşanan sıkça iş kazaları sonucu ölümler yaşanırken çok sayıda işçi ise yaralanıyor. Son günlerde Malatya’da 2 işçinin öldüğü ve çok sayıda da yaralanma vakasının ardından, iş güvenliği bir kez daha gündeme geldi. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Ali Gülle kazaların artmasındaki en büyük nedenin denetimsizlik ve gerekli önlemlerin alınmaması olduğunu ifade etti.
Devletin denetleme mekanizmaları çok yetersiz kaldığını öne süren Gülle, “Günümüzde hala ayda ortalama 175 tane işçimizi kaybediyoruz bu da çok büyük bir rakam, dünyada iş kazaları yaşayan ülkeler içerisinde 3. Sıradayız. Her şey gelişigüzel yapılıyor, bu konuyu bir an önce çözmemiz lazım aksi takdirde iş kazaları her geçen gün artar ve altından kalkamayız” diye konuştu.
İş kazalarının artmasındaki en büyük nedenlerden birinin gerekli önlemlerin alınmaması olduğunu ifade eden Gülle, “Mesela yüksek binalarda iskelelerin çok eski olması ve yeterli derecede kontrol edilmemesi, en üst katta çalışan işçilerin her herhangi bir emniyet kemerinin olmaması ya da emniyet kemerinin olması durumunda bile bunu takacak bir yerin olmaması, işte bu gibi örneklerde işverenler gerekli önlemleri yeteri kadar yapmamaktadır. Bu konular çok hassas ve önemli konular gerek işverenler gerekse işçiler bu konuda hassas davranmalı ve gerekli önlemleri almalıdırlar” dedi.