Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasına ilişkin 26 şüpheli hakkında hazırlanan hazırlanan iddianameyi kabul etti.

9 ARALIK'TA İDDİANAME 14. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLMİŞTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasına ilişkin, Savcı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianameyi 9 Aralık Çarşamba günü onaylayarak, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. 160 sayfalık iddianameyi inceleyen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bugün kararını açıkladı.

İKİ DAVA ARALARINDA 'FİİLİ VE HUKUKİ BAĞLANTI"BULUNDUĞU GEREKÇESİYLE BİRLEŞTİRİLDİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'inde de aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkında "Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme", "Silahlı Terör Örgütüne üye olma" , "Görevi kötüye kullanma" ,"Resmi belgeyi bozma, yok etme ve ya gizleme", "Tasarlayarak Öldürme","İhmal davranışla kasten adam öldürme" , "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından açılan kamu davası ile İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2014/221 esasına kayıtlı kamu davası arasında 'Fiili ve hukuki bağlantı"bulunduğunu belirtti. Sanıkların tümünün içerisinde bulundukları iddia edilen silahlı suç örgütü yapılanmasının varlığı ile eylem ve faailiyetlerinin tüm boyutu ve kapsamı ile tespit edilerek ortaya konulabilmesi açısında kanıtların birlikte takdiri ve değerlendirilmesi gerektiği anlaşıldığının kararında ifade eden mahkeme, 26 şüpheli hakkında açılan kamu davasının İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ile birleştirdi, yargılamanın bu mahkemede yürütülmesine karar verdi.

SANIKLARIN TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve emniyet görevlileri Muhittin Zenit, Ercan Demir ve Özkan Mumcu'nun üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumuna nazaran kuvvetli suç şüphesine işaret eden somut kanıtların bulunması, müsnet suçların katalog suçlar arasında sayılması, istenilen ceza miktarı ve dosyadaki mevcut kanıtlarla nazaran tutuklama tedbirinin Anayasa'nın 13. maddesi ve AİHM karar ve içtihatları bağlamında orantılı ve ölçülü olduğu, adli kontrol tedbirleri ile sanıklar üzerinde yeterli ve etkili hukuksal denetim sağlanamayacak olduğunu belirten mahkeme 5 şüphelinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Karar oy birliğiyle alındı.

SORUŞTURMADA 5 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Soruşturma kapsamında, Emniyet görevlileri Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ercan Demir "Cinayette ihmalleri olduğu" gerekçesiyle, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de "İhmalî davranışla ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklanmıştı. Yine eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer de "Tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek" ve "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından tutuklanmıştı.

İDDİANAME DAHA ÖNCE İKİ KEZ İADE EDİLDİ
Savcı Kökçü'nün soruşturmayla ilgili hazırladığı iddianame 2 defa iade edilmişti. Savcı Kökçü, 20 Ekim'de hazırladığı ilk iddianamede, Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'deki dava dosyasıyla birleştirme talebi olmadığını fark edince iadesini istemişti. Söz konusu talebi iddianameye ekleyen Savcı Kökçü, iddianameyi başsavcılığa göndermişti. İddianameyi tekrar inceleyen Başsavcılık, 3 Kasım'da iddianame üzerinde yaptığı değerlendirmede, "...sonradan toplanacak delillerin haklarında dava açılan şüphelilerin durumunu değiştirebileceği..." gerekçesiyle, iddianameyi Savcı Gökalp Kökçü'ye iade etmişti. Kökçü, 3 kez düzenlediği iddianame, başsavcılık tarafından onaylanarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.