Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), dağıtıcı lisansı  sahiplerinin rafinericiden temin edilen benzinde en az yüzde 3, motorinin  toplamında ise en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel  atık yağlardan üretilmiş etanol ve biodizelin harmanlanması zorunluluğu  getirildi.

EPDK'nın söz konusu uygulamayı düzenleyen iki ayrı tebliği, 1 Ocak  2018'de yürürlüğe girmek üzere bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğlerden ilkinde, dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir  takvim yılı içerisinde, kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin  edilen ve ithal edilen benzin türlerinin toplamına, en az yüzde 3 oranında yerli  tarım ürünlerinden üretilmiş etanolün harmanlanmasının 2018'den itibaren zorunlu  olması kararlaştırıldı.

Diğer tebliğe göre ise dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir  takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç  rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az yüzde 0,5 oranında yerli  tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizel  harmanlanmış olması yine 2018'den itibaren zorunlu olacak.

Söz konusu harmanlama yükümlülüğü kapsamında, EPDK'ya intikal eden  bildirimlerin incelenmesinde biodizel oranı en yakın yüzde 0,01’e yuvarlatılarak  değerlendirilecek.

Piyasada biodizel arz sıkıntısı yaşandığının veya biodizel fiyat  oluşumunda rekabeti ve piyasayı bozucu durumların kurum tarafından tespiti  halinde, harmanlama oranı yeniden belirlenebilecek. Ayrıca, takibe konu takvim  yılının tamamında faaliyette bulunmayan dağıtıcı lisansı sahipleri için  harmanlama yükümlülüğü aranmayacak.

Kaynak:Milliyet