Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, sağlık alanında sağlıkçılara sormadan uygulanan politikalardan olumsuz etkilendiklerini söyleyerek, aile hekimlerinin en çok etkilendikleri durumun hafta sonları nöbet uygulaması olduğunu belirtti.
SES Kayseri Şube Başkanlığı, Sağlık Bakanlığının 1 Ocak 2015’te uygulamaya koyduğu, ‘Aile Hekimliği Nöbet Hizmetleri Genelgesi’ ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında konuşan SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, genelgeyi tanımadıklarını ve nöbete gitmediklerini ifade etti. Karakaya, “Bizler bugün ülkemizin her ilinde, bölgesinde alanlara çıkmak, derdimizi anlatmak zorunda hissediyoruz. Ülkemizde ilk olarak 2005 yılında uygulanmaya başlanan Aile Hekimliğinde, hükümet ve sağlık bakanlığı hiçbir şekilde nöbet şeklinde ya da normal mesai saatleri dışında çalıştırmadan söz etmemişken ve 9 yılda böyle bir uygulama yapılmamışken şimdilerde zorla, hafta sonları aile hekimleri ve aile sağlığı personellerinin cumartesi günleri nöbet tutmasını istiyor” diye konuştu.
Karakaya, ”Hiçbir resmi devlet kurumu haftanın 6 günü çalışmamaktadır. Çalışmaması da gerekir. Ama sağlık ocaklarının çalışması istenmektedir. Halkımızın hafta içinde, sırada bekleme, muayene olamama gibi karşılaştığı olumsuz bir durum söz konusu değildir. Sağlık ocaklarına başvuran her hasta kısa süre içerisinde muayene edilmektedir. Yani hafta sonları çalışmayı gerektirecek bir durum yoktur” şeklinde konuştu.
Sağlıkçılara sorulmadan ve danışılmadan yapılmak istenen uygulamaları doğru bulmadıklarını söyleyen Karakaya, “Genelgeyi tanımıyoruz. Nöbetlere gitmiyoruz” dedi.