Rus yetkililer yaptıkları açıklamada "Türkiye'nin düşürdüğü Rus uçağının karakutusundaki verileri sağlıklı bir şekilde elde etmek mümkün değil" dedi.

Rus yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, canlı yayında açtıkları karakutunun 16 hafıza çipinden üçünün parçalandığını ve bunlardan bilgi edinilemeyeceğini savunmuştu. Bu durum da Türk uçağından atılan füzenin uçağın arka kısmına isabet etmiş olmasıyla izah edilmişti.

Rusya Silahlı Kuvvetleri Uçuş Güvenliği Servisi Başkan Yardımcısı Korgeneral Sergey Baynetov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağına ait karakutunun "ağır hasar gördüğünü" ve "şu an için deşifre edilmesinin mümkün olmadığını" kaydetti.


Su-24 savaş uçağının karakutusunun deşifre işlemlerine dair Moskova'da basın açıklaması yapan Baynetov, uçağın karakutusunun "ağır hasar aldığı" söyledi.

Baynetov, "16 mikroçipten 13'ü tamamen tahrip olmuş durumda, üçü ise ağır hasarlı. Sadece 1 çip, veri alınabilecek durumda. Karakutudaki verilerin deşifre edilmesi şu an için mümkün değil" ifadesini kullandı.

Karakutunun deşifre edilmesi için bu alandaki bilimsel kuruluşlardan yardım isteyeceklerini ifade eden Baynetov, çalışmaların uzun sürebileceğini belirtti.

Baynetov, çalışmalara, Çin ve İngiliz vatandaşı gözlemcilerin katıldığını da aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, daha önce yapılan açıklamalarda, Rus uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmediğine dair kanıtlara sahip olduklarını iddia etmişti.

Rus yapımı Su 24 tipi kimliği belirsiz bir savaş uçağı, 24 Kasım'da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F16'ları tarafından vurulmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.