MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde yapılmak istenen rüzgar enerjisi santralleriyle (RES) ilgili şirketin çalışmalara başlanacağı açıklaması üzerine çevreciler eylem yaptı.
Bodrum'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerinde RES yapmayı planlayan Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.'nin dünkü toplantıda, Geriş bölgesinde bugünden itibaren çalışmalara başlanacağı açıklanması tepki çekti. Yarımada Çevre Koruma Platformu avukatı Remzi Kazmaz öncülüğünde Geriş'teki bazı arazi sahipleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Bodrum Belediye Meydanı'nda bir araya geldi. Yaklaşık 50 kişilik grup hazırladıkları pankartlarda tepkisini dile getirdi.
Basın açıklamasını yapan Avukat Kazmaz, "Mahkemenin biri Danıştay'da. Acele kamulaştırmaya karşı yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bunu herkes bilsin. Bodrum halkının bilgisi yok. Yürütmeyi durdurma ile ilgili elimizde mahkeme kararı var. Bu karara rağmen ve değişen hiçbir şey olmamasına rağmen şirket hazırlanmış olduğu renkli broşürü insanlara dağıtmaya kalktı. Baştan sona kadar kandırmaca. Orada yazılanlarla içeriye vermiş olduğu ÇED raporu arasında aykırılıklar var" dedi.
"RES'E DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ"
Muğla Üniversitesi Arkeoloji bölümünün çalışmasına göre, RES'in 9'uncu tribünün yerinin tamamen antik mezarlarla kaplı olduğunu savunan Kazmaz, "Şirket neye güvenerek mahkeme kararı olmasına rağmen bunlarla ilgili bir çalışma yapıyor? Dün Yalıkavak'ta polise bir şikayette bulunduk. Savcılık konuya el koydu. Olay nedir? Müvekkillerimin özel arazisine izinsiz girmek kaydıyla bir tecavüz var. Mahkeme kararlarına uymama var. 11 kişilik bilirkişinin vermiş olduğu rapor geriş halkının lehinedir. Herkes hukuka uyacak. RES'lere karşı değiliz. Kurulması düşünülen alanlara karşıyız. RES şirketine bir kez daha iyi niyetimizle sesleniyoruz. Yaşam alanlarından uzak yerlerde kurun. Milli servete katkı yapın. Buradaki insanlarda bu ülke için size yardımcı olur. Ama halen inat ediyorsunuz. O tepelerde arkeolojik SİT alanları var" dedi.

FOTOĞRAF