Kabe’de bir inşaat alanında yüksek hızda esen rüzgardan dolayı, bir vinç kulesinin çöktüğü bildirildi. Kabe’de genişleme çalışmalarının yapıldığı alanda ölen ve yaralılar olduğu bildiriliyor. Bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

Bugün ikindi namazından sonra saat 18:00 sıralarında Kabe'nin inşaasında kullanılan vinçlerden bir tanesi Kabe'nin üzerine düştü.

Mekke’de yaşanan vinç kazasında 19 Türk yaralandı. Yaralıların 14’ü Mekke DiyanetHastanesi'ne getirilirken, 5’i Mekke’de bir Suudi hastanesinde tedavi altına alındı.

87 HACI ADAYI HAYATINI KAYBETTİ
Suudi yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Kabe'de 87 hacı adayı hayatını kaybetti, yaklaşık 184 yaralı var.

DİYANET YETKİLERİNDEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Kabe'de meydana gelen kazada, şu ana kadar yaptıkları tespitlere göre, 19 Türk hacı adayının yaralandığını söyledi.
Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Sivil Savunma yetkililerinin 65 ölü, 154 yaralının olduğu bilgisini paylaştığını aktardı.
Mekke'deki Türk hastanesinde 14, Suud hastanelerinde de 5 yaralının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Keleş, "Şu anda tespitlerimize göre 19 yaralımız var, bunların genel sağlıkdurumları da iyi" diye konuştu.
Kazada vefat eden Türk hacı adaylarıyla ilgili henüz teyit edilmiş bir bilgilerinin bulunmadığını anlatan Keleş, "Kriz masası oluşturduk, Türk hacılarıyla ilgili gelen bilgileri anında değerlendiriyoruz. Suud hastanelerine görevli tercümanları gönderdik. Yaralılarımızla ilgili işlemleri takip ediyoruz. Olayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kabe'de görevli doktor Furkan: Rüzgardan sonra vinç devrildi
Doktor Muhammet Abdullah Furkan, Kabe'de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı" dedi.
Furkan, doktor olduğunu, İstanbul'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi.
Bölgede şiddetli rüzgar çıktığını belirten Furkan, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı. Vincin düştüğünü gördüm. Büyük ihtimalle yıldırım düştü. Çünkü o kadar fazla vinci düşürecek kadar rüzgarlı değildi" diye konuştu.
Tavaf alnının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi.
Bir başka görgü tanığı da 2 Türk'ün vefat ettiğini gördüğünü ifade etti.





HACI ADAYI OLAY ANINI ANLATTI
Kabe’de vinç devrilmesi sonucunda çok sayıda hacı adayı hayatını kaybetti. Hac görevini yerine getirmek için Mekke’ye giden Servet Oğuzhan isimli hacı adayı olay anını anlattı.
Kabe’de akşam saat 17.00 sıralarında başlayan sağanak yağış ve fırtına ile birlikte Kabe’nin etrafında bulunan vinçlerden birisi devrildi. Devrilen vincin parçaları tavaf yapılan alanın beton tavanını çökerterek yüzlerce insanın üstüne düştü. Bu sırada tavafta bulunan onlarca hacı adayı yaralandı.
Felaket yaşandığı sırada olay yerinde bulunan Elazığlı hacı adayı Servet Oğuzhan vincin devrilme anları ve sonrasında yaşananları İHA muhabirine anlattı. Çok şiddetli yağmur yağdığını belirten Oğuzhan, “Akşam saatlerinde çok yağmur yağdı. Şimşekler çok hızlı bir şekilde çakıyordu. Bir anda bir ses duyduk olay yerine gittiğimizde çok sayıda yarılı ve baygın olan insanları gördük. Duvarın üstüne düşen vinç Kabe’de tavaf yapanların üzerine düştü. Olaydan sonra bizleri otellerimize götürdüler. Şuanda otelimizden dışarıya çıkamıyoruz. Yaralı Türklerinde olduğu söyleniyor. Yağmur sağanak şekilde halen devam ediyor” dedi.
Öte yandan olay yerinden gelen fotoğraflar kazanın ne kadar büyük olduğunu ise gözler önüne serdi. Olayda yaralananların bölgeye sevk edilen çok sayıda ambulanslarla hastanelere sevk edildiği öğrenildi.