Hasan BOZBEY/ORHANGAZİ (Bursa), () - BURSA’nın Orhangazi İlçesi yakınlarında kurulu mısır işleme fabrikası Cargill’in kurulduğu alanın, tarım arazisinden sanayi arazisine dönüştürülmesine karşı açılan davayı reddeden karar, Danıştay tarafından bozuldu.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun Geçici 4’ünci maddesinden faydalanan Cargill, Valilik tarafından 212 bin metrekarelik araziyi metrekaresi 5 TL’ye toplam 1 milyon 62 bin liraya tarım dışı amaçla kullanım izin almıştı. Bursa İl Genel Meclisinin 7 Temmuz 2009 tarihli, 2009-240 sayılı kararıyla Cargill şirketine ait mısır işleme tesisine yapılmasına yönelik olarak hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği de o tarihte onaylandı.
Orhangazi’de oturan 9 kişi bu kararın iptali istemiyle Bursa 2'nci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 1/100 bin ölçekli plana aykırı olarak 1/25 bin ölçekli planda da gösterilmeden 1/bin ölçekli İmar planında onaylanmasının kanuna ve üst ölçekli plan hükümlerine aykırı olduğu bildirilen açılan dava ret edildi. Ret kararı üzerine davaya temyiz başvurusunda bulunuldu. Dava Danıştay aşamasında iken, iptali istenen 1/bin ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin dayanağı olan 1/25 bin ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı iptal edilip, kesinleşti. Bütün bu gelişmelerden sonra Danıştay 6’ncı Dairesi son sözü söyledi. 6’ncı Daire, 1/1000 ölçekli planın dayanağı olan İznik Gölü 1/25 ölçekli planın iptal edildiğini belirterek, bu durumda dava konusu 1/1000 ölçekli planın hukuka aykırı olduğuna karar verip, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozulmasına karar verdi. 

FOTOĞRAFLI