Balçova Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ev sahipliği ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün organizasyonu altında düzenlenen eğitim ve istişare toplantısında, ilçede yolcu taşıyan şoför esnafı güvenlik tedbirleri konularında bilgilendirildi.
Toplantıda Balçova Emniyet Müdürü Uğur Alan, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Aytaç Bagalalı ile Çocuk Şube Başkomserlerinden Ahmet Fuat Berber şoför esnafına aktarımlarda bulundu, oda üyelere bilgilendirme broşürleri dağıtılarak şoförlerden gelen sorular cevaplandırıldı. Emniyet teşkilatı ile işbirliği yapmaya her zaman gönüllü ve istekli olduklarını belirten Balçova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemal Külice, "Oda üyelerimizle emniyet yetkililerinin uyum içinde çalışması, vatandaşlara verilen hizmetin kalitesini artıracaktır" diye konuştu.
Bir süre önce vahşice katledilen Özgecan Aslan’ın şoför camiasının yüreğine ateş düşürdüğünü de kaydeden Başkan Külice, Özgecan vakası gibi bir olayın İzmir’de hiç yaşanmadığına dikkat çekti. Külice, "Tam aksine, geçmişte tüm yolculara, özellikle de bayanlara ters davranan, terbiye sınırlarını aşan arkadaşlarımızı çalıştıkları duraklardan el çektirdik" dedi.
Balçova’da yolcu taşıyan araçların yüzde 70’sinde kamera bulunduğunu hatırlatan Külice, "Her araçta ön ve arka camda, iç kısımda olmak üzere 4 kamera var. Geçmişte de bu kameralar aracılığıyla hırsızlıklar, kazalar gibi olaylarda vatandaşa çok yardımcı olduk" diye konuştu.
İzmir’de her isteyenin yolcu taşımacılığı yapamayacağını sözlerine ekleyen Cemal Külice, "Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Şoför Tanıtım Kartı olmayanlar minibüs, servis ve taksilerde yolcu taşıyamazlar. Şoför Tanıtım Kartı ile yolcu taşıyan şoförler özenle seçiliyor. Bu kartı almak için şoförler Psikoteknik eğitim almakta. Ayrıca uyuşturucu bağımlılıkları test ediliyor, sabıka kaydı ve aldığı trafik cezalarının dökümü kontrol ediliyor. Uyuşturucu kullandığı tespit edilenlere ya da sabıka sicili temiz olmayanlara Şoför Tanıtım Kartı verilmiyor, dolayısıyla onlar yolcu taşıyamıyor. Bu uygulama Türkiye’nin her yerinde yapılmıyor. Son derece önemli tedbirler içiren bu sistemin ülke geneline yaygınlaştırılması bu tür üzücü olayların önlenmesi için önemli bir adım olacaktır." dedi.
İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin sıkıntılarını ve emniyetten olan beklentilerini tespit ettiklerini ifade eden Balçova Emniyet Müdürü Uğur Alan ise, toplantıdan sonra hazırlanacak raporun İl Emniyet Müdürlüğüne sunulacağını bildirdi.
Şoförlere Oto, konut ve ATM hırsızlığı, uyuşturucu madde bağımlılığının belirtileri, zararları ve alınacak önlemler konulu broşürlerin dağıtıldığına dikkat çeken Alan, "Ayrıca çalışma arkadaşımız olarak gördüğümüz şoför esnafına suçlularla toplumsal mücadelede vatandaşa düşen görev ve sorumluluklar hakkında açıklamalarda bulunduk.
Balçova’da 2013 yılında 2640, 2014 yılında ise 2626 adet suç işlenmiş. Şahsa karşı işlenen suçlarda 2013 yılında yüzde 92, 2014 yılında yüzde 95, mala karşı işlenen suçlarda 2013 yılında yüzde 41, 2014’de yüzde 47 oranında başarı sağlanmış, suçlar aydınlatılmış. Rakamlar İzmir ve Balçova’nın işlenen suçların aydınlatılması konusunda son derece başarılı olduğunu gösteriyor. Bizim amacımız bu suçların hiç olmamasının sağlanması, işlenmesi halinde ise faillerinin adalete tesliminde üstün başarının sağlanması. Bu amaca ulaşmak için de sizlerin desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu.