Adana’da 200 kiloyken şeker ve tansiyon hastalığına bağlı olarak 6 ay sonra 252 kilo olan seyyar satıcı Murat Öncü, yaklaşık 1 ayda 40 kilo daha alarak 292 kiloya çıktı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, Öncü’ye sahip çıkarak zayıflatmak için İstanbul’a götürdü.
Seyyar satıcılık yaparak meyve-sebze satan Murat Öncü (50), 25 yıl önce Hamiş Öncü ile evlendi. Bu evlilikten 4 çocukları oldu. Öncü, evlendiğinde 105 kiloydu ancak evlendikten sonra hızla kilo almaya başladı. 6 ay öncesine kadar 200 kiloya kadar çıkan Öncü, artık çalışamaz hale geldi. Rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Öncü’ye hastanede şeker ve tansiyon teşhisi konuldu. Öncü, 6 ay içinde tam 52 kilo alarak 252 kiloya çıktı. Çalışamaz hale gelen Öncü, artık tek başına ne kalkabiliyor, ne yürüyebiliyor ne de ihtiyaçlarını giderebiliyor. İki adım attığında nefes nefese kalan Öncü 50 yaşında dört duvar arasına bağlı kaldığı için hayata küsmüş durumda.
Koltuk değneğiyle bile güçlükle yürüyen Öncü, "Ben eve hapsoldum, dışarı çıkamıyorum zayıflamak istiyorum" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Öncü’nün bu durumu basın mensupları tarafından haber yapıldı. Maddi durumu da çok kötü olan Öncü harabe bir evde yaşıyordu. Haberin ardından Öncü’ye hem maddi yardım hem de sağlık yardımı yapmak için devlet ve özel şahıslar seferber oldu. Adana Valiliği, Öncü’nün evine tuvalet ve banyo yaptırdı. Avukat Koray Sarılı ise aileye maddi yardım yaptı. Bu arada, Öncü aradan yaklaşık 1 ay geçince tekrar tartıldığında 292 kilo olduğunu gördü. Öncü, hareketsiz bir yaşamı olduğu için hızla kilo almaya devam ediyor.
PROF. MİHMANLI HAREKETE GEÇTİ
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, televizyon ve gazetelerde kilolu olduğu için gözyaşlarına boğulup yardım isteyen Öncü’ye sahip çıktı.
Prof. Dr. Mihmanlı, Murat Öncü ile görüştükten sonra daha da kilo aldığını öğrendi. Bunun üzerine süreci hızlandıran Prof. Dr. Mihmanlı hemen hastaya müdahale edilmesi gerektiğini düşünerek Adana İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçti. Bunun sonucunda Öncü’nün İstanbul’a Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmesine karar verildi.
Murat Öncü, 292 kilo olduğu için özel ambulansla evinden alındı. Bu sırada Öncü’nün çocukları babalarına sarılarak gözyaşlarına boğuldu. Öncü, eşi ile birlikte ambulansla Adana Havalimanı’na geldi.
"BENİM HAYATIM HAYAT DEĞİL"
Murat Öncü, yapılan haberlerden sonra çoğu kişinin kendisini arayarak sahip çıktığını ve kendilerine teşekkür ettiğini belirterek, "Şimdi İstanbul’a gidiyorum. Bir doktor beni arayıp zayıflatacağını söyledi. Ben bu arada yine hareketsiz olduğum için kilo aldım. Hiçbir şey yemiyorum ama hareketsiz olduğum için yine kilo alıyorum. Doktor mide ameliyatı yapacakmış inşallah zayıflayacağım. Zayıflayıp Adana’ya dönersem gezeceğim, çalışacağım. Benim hayatım hayat değil. Ne arkadaşlarımın yanına, ne çocuklarımın yanına gidebiliyorum. İnsan içine çıkamıyorum, üzerime giyecek elbise bulamıyorum. Zayıflayınca bunların hepsini yapacağım" diyerek gözyaşı döktü.
3 KİŞİLİK BİLET ALINDI
Adanalı seyyar satıcı Murat Öncü, aşırı kilolu olduğu için Avukat Koray Sarılı kendisine 3 kişilik uçak bileti aldı. Sarılı, Öncü’nün dramını basın yoluyla öğrenip sahip çıktıklarını söyledi. Öncü eşiyle birlikte Adana Havalimanı’ndan İstanbul’a gitti. Öncü burada da havalimanından özel ambulans ile alınarak hastaneye getirildi.
Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, hastanın Adana’dan İstanbul’a getirildiğini, gerekli tetkiklerin yapıldığını belirterek, "Arkadaşları Murat Bey’i tartmış 292 kilo gelmiş. Çok şaşırdım bu ağırlık Avrupa’nın en kilolusu anlamına geliyor. Biz şimdi yapılan tetkiklere göre hareket edip önümüzdeki hafta sonu tüp mide ameliyatı yapmayı düşünüyoruz. Murat Bey’i başka türlü zayıflatamayız" diye konuştu.