Ankara Garı önününde 10 Ekim 2015 tarihinde DEAŞ’ın gerçekleştirdiği ve 102 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının 3’üncü yıl dönümünde Ankara’da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

10 Ekim 2015 tarihinde Barış Mitingi için Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen binlerce insan, Ankara Tren Garı önünde toplanmıştı. Tren Garı önünde düzenlenen miting öncesi sabah saatlerinde iki DEAŞ’lı, üzerilerindeki bombaları infilak ettirmiş, olayda 102 kişi yaşamını yitirirken, 400’den fazla kişi de yaralanmıştı. 102 kişi, ölümlerinin 1’inci yıl dönümünde Ankara Garı önünde toplanılarak, 2’inci yıl dönümünde ise Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda anılmıştı. Olayın ardından 3 yıl geçti ve yarın da anma etkinliklerinin yapılması ön görülüyor.

2 yıldır devam eden Ankara Garı davasında neler oldu?

Kiminin evlatlarını, kiminin anne babasını veya kardeşini, arkadaşını kaybettiği saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları 2 yıldır devam eden Ankara Garı davasını takip etti. Acısı hala taze olan yakınlar, neredeyse her mahkemede DEAŞ’lı sanıkların tahriklerine, küfürlerine maruz kaldı. Gerginliğin ilk günden itibaren dinmediği duruşmalarda, kimi zaman su şişeleri havada uçuştu, çoğu kez de mahkeme başkanı salonu boşaltarak duruşmaya ara vermek zorunda kaldı.

Davada ikisi kadın 19 tutuklu sanık bulunuyor. Sanıkların tamamı, terör örgütü DEAŞ’a üye olduklarını, saldırıyla alakalı olduklarını ve iddianamede üzerilerine atılı tüm suçlamaları reddetti. Son duruşmada, sanıklardan Yakup Karaoğlu’nun şeriat istediğini söylemesi üzerine müştekilerle tartışma yaşandı. Diğer bir sanık Talha Güneş de müşteki avukatlarından, "Terör örgütü PKK’nın siyasi bağlantısı HDP ile ilişkileri ortada" şeklinde suçlamada bulunması üzerine yine gerginlik ve kavga çıktı. Dava dosyasının iki kadın sanığı ise son duruşmada birbirlerinin savunmalarını kabul etmeyerek, karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Ankara Garı davasının bir sonraki duruşması 22-23 Kasım 2017 tarihinde 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.