ÇORUM (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)  Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Akademi Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü almasının Türk gençliği ve bilim insanları için güzel bir rol model olduğunu söyledi. 

Acar, Hitit Üniversitesinin Fen-Edebiyat Fakültesi Spor Salonu'nda düzenlenen 2015-2016 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Nobel Kimya Ödülü alan Sancar’ın başarısının, TÜBA ve Türkiye için çok önemli bir gurur ve sevinç kaynağı olduğunu ifade eden Acar, şöyle konuştu:

"Sancar, kanser tedavisi açısından büyük önem taşıyan DNA onarımına ilişkin katkıları dolayısıyla ödüle layık görüldü. Mardin'den çıkıp yolu ABD'ye düşen Prof. Dr. Sancar'ın ödüle layık görülen araştırmasının yanı sıra bizleri gururlandıran bir başka konu da vatanıyla milletiyle gönül bağını koparmamış olmasıdır. Aziz Sancar'ın başarısının, Türk gençliği ve bilim insanları için güzel bir rol model olduğu görüşündeyim."

TÜBA'nın, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK ile Türkiye'nin bilimsel araştırma yapan en önemli kurumlarından biri olduğunu dile getiren Acar, akademinin temel görevinin özellikle bilimsel düşünceyi yaygınlaştırmak ve bu alandaki başarıları teşvik ederek, ödüllendirmek olduğunu aktardı. Acar, şunları söyledi:

"Türkçe'nin bilim dili olarak yaygınlaştırılması ve geliştirilmesini temel hedeflerden biri olarak gördük. Bu kapsamda Türkçe Bilim Terimleri Sözlükleri'ni hazırladık. Sosyal Bilimler Sözlüğü daha önce çıkarıldı, Haziran ayı itibarıyla da 33 bin terimi içeren Mühendislik Terimleri Sözlüğü internet üzerinden erişime açıldı. İnşallah, gelecek yıl da 10 binden fazla terimi içeren Temel Bilimler Sözlüğü'nü hazırlayacağız. Ayrıca Türkiye Türkçesinin Tarihi ve Etimolojik Sözlüğü'nü hazırlamak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 ciltlik bu eseri 2017 yılının ilk yarısında tamamlamayı öngörüyoruz." 

Acar, konuşmasının ardından protokol üyeleriyle fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına birinci olarak yerleşen öğrencilere başarı belgesi, hayırsever iş adamlarınca da dizüstü bilgisayar takdim etti. 

Törene, AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.