Moskova ve Atina yönetimleri arasında Rus doğalgazının Türk Akım boru hattıyla Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşması için ön anlaşma imzalandı.
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Ekonomik Forumu kapsamında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Yunanistan’a uzatılması konusunda ön anlaşma imzaladı. Gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, “Bu, Yunanistan’da ülkenin ekonomisine katkı sağlayacak büyük bir yatırım projesinin başlangıcıdır” dedi. Novak, bu hat ile taşınacak doğal gazın 47 milyar metreküp hacme sahip olacağını tahmin ettiğini dile getirdi.
Anlaşma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın bugün yapacakları görüşmeden kısa bir süre önce gerçekleşti.
1 Aralık 2014’de Rus doğalgaz şirketi Gazprom ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi BOTAŞ, Karadeniz altından Türkiye’ye yönelik bir boru hattının inşası için mutabakat metni imzalamıştı. Aralık 2016’da tamamlanması beklenen boru hattının 63 milyar metreküp kapasitesi olacak.