Medical Park Elazığ Hastanesi’nde görevli diyetisyen Penbe Berna Karaca, sıcak havalarda özellikle sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Diyetisyen Penbe Berna Karaca, yaz aylarında sıcaklıkların artmasından dolayı birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerektiğini söyleyerek, özellikle yaz aylarında pişirme yöntemlerine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Diyetisyen Karaca, "Kızartma yerine, fırında ızgara veya haşlama pişirme yöntemini tercih ediyoruz. Kan şekerinin ani düşüş ve yükselmesine neden olacak yiyeceklerden uzak duruyoruz. Çikolata, kek, tatlı, pasta, börek gibi yiyeceklerden uzak duruyoruz. Tüketildiği takdirde de tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar mutlaka tercih edilmeli" dedi.
"YAZ AYLARINDA DONDURMA TÜKETİMİNE DİKKAT"
Özelikle yaz aylarında serinletici etkisiyle tercih edilen dondurma tüketimine ve sıklığına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran diyetisyen Karaca, "Sebze ve meyveler içerdiği vitamin açısından bağışıklık sisteminin desteklenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Meyve ve sebzeler içerdiği mineral açısından vücudun savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğu için meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra mutlaka kabuğu ile birlikte tüketmeliyiz. Mümkün olduğunca mevsiminde ve taze meyve tüketmeye özen gösterelim" diye konuştu.
"GÜNDE EN AZ 2 BUÇUK LİTRE SU TÜKETİLMELİ"
Besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında sık karşılaşılan bir durum olduğuna dikkat çeken Karaca, "Bu nedenle besinleri saklama koşullarına dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda açıkta satılan yiyecek ve içecekleri çok fazla tercih etmemeye özen göstermemiz gerekiyor. Yüksek riskli yiyecekler süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmeli ve son tüketim tarihleri mutlaka okunmalıdır. Ayrıca yaz aylarında aşırı terleme sonucu sıvı kaybıyla birlikte çeşitli mineral kayıpları da olmaktadır. Bu halsizlik, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle günlük en az 2 ila 2 buçuk litre su tüketimine mutlaka dikkat edilmeli" şeklinde konuştu.