Geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilinin uzatılarak 9 güne çıkarılması, kamu ve özel sektörde çalışanlarını ikiye böldü. Bayram tatilinde resmî kurumlar tatil yaparken özel sektör çalışanları iş başındaydı. Samsunlu vatandaşların konu ile ilgili görüşlerine başvurduk.  Samsunlulara ‘Kamu Kurumlarında yapılan uzun bayram tatillerini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ diye sorduk

İşte Samsunlulara göre uzun bayram tatili ne ifade ediyor?

TATİL SÜRELERİ DAHA ADİL OLMALI
Mehmet SANCAK: Ben normalde yurtdışında yaşıyorum. İki tarafı kıyasladığımda büyük farklar gözlemledim. Türkiye'de bayram tatilleri biraz fazla oluyor. Tabi ki insanlar aileleriyle, sevdikleriyle vakit geçirsinler. Ama eğer özel sektör çalışıyorsa kamunun bu kadar uzun tatil yapması iyi olmuyor. Bu kadar fazla insanın yaşadığı bir ülkede tatil konusunda daha adil olunmalı bana göre.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ARASINDA FARK OLMAMALI
Murat TAŞDÖVEN: İnsanlar tatil yapıyorsa bunu olumlu karşılıyorum. Ancak onların tatil yapması esnafı mağdur ediyorsa da buna karşıyım. Birçok devlet dairesinin kapalı olması vatandaşlarımızın işlemlerini geciktirmemeli. Kamu ve özel sektör arasındaki tatil farkında kimsenin mağdur olmamasını temenni ediyorum.

ÖZEL ÇALIŞIYORSA KAMU DA ÇALIŞMALI
Ömer DEMİRCİ: Türkiye'nin mevcut şartlarını hepimiz görebiliyoruz. Şu an içinde bulunduğumuz duruma bakarak, daha çok çalışıp daha çok üretmemiz gerekiyor. Özel sektörün çalıştığı bir ortamda kamu kurumlarının tatil yapmasını hele ki ülkenin durumu bu haldeyken tatil yapmasını çok gereksiz buluyorum.

BAYRAM KAÇ GÜNSE TATİL DE O KADAR OLMALI
Şenol KOZAN: Gelişmeye açık, gelişmeye aç bir ülke olarak bu kadar uzun bayram tatillerini gereksiz buluyorum. Çalışma saatimizin azalması ülkemizi olumsuz yönde etkiliyor. Bayram kaç günse o kadar tatil verilmesi gerekiyor. Aradaki günleri birleştirerek tatili uzatmak çok yanlış bir karar oluyor.

KEŞKE DAHA SIK TATİL YAPABİLSEK
Kadir ÇAKMAK: Ben bu süreyi çok ideal buluyorum. İnsanlar böylesine tatil günlerini fırsat bilerek ailesiyle plan veya tatil yapma imkanına sahip oluyorlar. Özel sektörde ihtiyacı olan işyerleri faaliyete geçiyor. Buna saygı duyuluyorsa tatil yapan insanlara da saygı duyulması gerekiyor. Keşke daha sık bu tarz tatiller olsa. Ben bu tatil sürelerinde herhangi bir sorun görmüyorum.

TATİLE İHTİYACIMIZ VAR
Hızır ÇEPNİ: Şu an Türkiye'nin mevcut durumuna bakarak konuşursak tabi ki öncekinden daha çok çalışmamız gerekiyor. Ama unutmayalım ki bizler insanız. Tatile molaya ihtiyacımız oluyor. Ben sürede herhangi bir sorun görmüyorum. 

BAYRAM BİTİNCE İŞ BAŞI YAPILMALI
Aziz ERDEM: Ben tatil süresini çok uzun buluyorum. Cuma gününün resmî tatil olması bana anlamsız geliyor. Bayram bittiyse herkes işinin başına dönmelidir. Türkiye'de tatil sürelerinin fazla olduğunu düşünüyorum. Çalışılmayan güne devletin para ödemesine şahsım adına karşıyım.

ÇALIŞMAMIZ GEREKİRKEN TATİL YAPIYORUZ
Mecnun BAŞ: Ben 9 günlük tatili çok fazla buluyorum. Madem bayram 4 gün o halde diğer aradaki günlerle bağlanıp 9 güne çıkarmamaları gerekiyor. Ülkemizin kritik bir dönemden geçtiği ve ekonomik olarak zorlandığı bir dönemde daha çok çalışarak kalkınmayı hızlandırmamız gerekirken, tatil süresini olduğundan daha fazla kullanmamız beni bir vatandaş olarak rahatsız ediyor.

AVRUPA'DA BU KADAR TATİL SÖZ KONUSU DEĞİL
Murat ÖKSÜZ: Ben bu tatil süresini saçma ve gereksiz olarak buluyorum. Yıllarca belediyede çalışan bir vatandaş olarak özeleştiri yapmamız gerekiyor. Bu 9 günlük tatili hak edecek kadar çalışıyor muyuz? Avrupa'da bu kadar uzun tatil söz konusu bile değil. Özel sektörde gün içinde fazlasıyla yorulan işçi kardeşlerimiz için bu tatili bir nebze olsun savunabilirim ancak onun dışında fazla haksızca kazanılan bir tatil bana göre.

VATANDAŞ İSTİYOR, DEVLET VERİYOR
Selim ÇEPNİ: Vatandaş talep ediyor. Devlet bunu gerekli görüyor ve tatilin süresini belirliyor. İşte bu noktadan sonra bize bir laf düşmez. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının bankaların bu denli uzun yapmaması adına bir düzenleme getirilmesi gerekir. Onun dışında devlet bu talebi geri çevirmiyorsa saygı duyarım.

ÜLKENİN DURUMU ORTADA
Mümin ÇULHA: Ben bu kadar uzun tatili gerekli görmüyorum. Ülkenin durumu ortada. İşsizlik oranlarımız belli. Böylesine hassas bir dönemden geçerken tatil sürelerinin bu denli uzun olmasının hiçbir faydasını göremeyiz.

GEREKSİZ TATİLLERE KARŞIYIM
Ali ÇAĞLAR: Tatil hafta arasındaysa ve bir günlük, 2 günlük mesai günleri tolere edilebiliyorsa bu normal karşılanmalıdır. Onun dışında gereksiz tatillere tabi ki karşıyım. Ancak dediğim gibi bazı bağlayıcı günlerinde tatilden sayılarak insanlara bu imkanların verilmesi bana göre çok olumlu bir işleyiş.

Röportaj:Uğur ATICI- Havanur SUBAŞI- Ergül DEMİRBAŞ