ENERJİ Proje Geliştirme Müdürü İbrahim Özçan, Türkiye’de bulunan 318 güneş enerjisi santrali ile elektrik üretildiğini ancak bunların 3 yılını doldurmadan üretimin düşük olduğuna dair şikayetler gelmeye başladığını söyledi. Özçan, "Proje aşamasında, ucuza kaçılmamalı ve hatalar giderilmeli. Yoksa santral kurulduktan sonra elinizde sadece bir çöp kalıyor. Bu çöp, hem yatırımcıya hem de ülkeye büyük bir zarardır’’ dedi.

Anadolu Güneşi, Enerji Üretiyor buluşmalarının ikincisi, Kayseri’de yapıldı. BW Enerji Proje Geliştirme Müdürü İbrahim Özçan, Türkiye'de enerji arz ve talep dengesi üzerine özellikle vurgulanan ve ileriye dönük planlarda, yatırımcının sıralı ve düzenli olarak ülke faydasına ne kadar etki edeceğini göz önünde tutarak, projelerini oluşturduklarını söyledi. Özçan, şöyle konuştu:
"Güneş enerjisi, Türkiye'de yeni bir sektör aslında. Ama, artık 3'üncü yıla girdik, çok da yeni değiliz. Bunu göz önüne alarak biraz daha profesyonelce sektörümüze bakabiliriz. Nitekim, bu başka ülkelerde defalarca yapılmış proje, bize gelişi biraz daha zaman aldı. Buralardaki hataları, yanlışlıkları, oralarda yaşanan sorunları da mutlaka biz kendi ülkemize almak zorundayız. Bugün Almanya’da yapılan araştırmalarda, Almanya’da kurulan tesislerde yüzde 2’sinde projelendirme hataları, yüzde 25’inde kurulum hataları gibi birçok sonuçlar elde edilmiştir. Biz ülkemizde güneş enerjisi santrallerini kurarken, özellikle örnek aldığımız Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yapılan hataları da görerek, bu hataları tekrarlamadan Türkiye’de daha başarılı bir sektör haline getirmemiz gerekir diye düşünüyorum."
Güneş enerjisi santrali kurulurken ön önemli görevin, yatırımcılara değil, bu santralleri kuracak olan enerji firmalarına düştüğünü kaydeden Özçan, şunları bildirdi:
"Yatırımcılar, bu işin kar ve zarar dengesine bakıyorlar. Burada en önemli sorun, enerji firmalarından kaynaklanıyor. Birçok enerji firması hırs diyebileceğimiz bir anlayışla geliştirdikleri projenin 5-10 yıl sonrasını düşünmüyorlar. Burada en büyük zararı ise ilk etapta yatırımcı çekiyor. Yatırımcı, güneş enerjisi santrali kurdururken, bunun bütün maliyetini hesaplatıyor. Yalnız bu hesaplama yapılırken daha ucuza mal etmek gibi bir hastalığımız da var. Nedense her şeyi en ucuza almak istiyoruz. En ucuza aldığınız zaman sonrasında karşınızda bu sorunu çözecek muhatap bulamıyorsunuz. Bugün Türkiye’de artık 318 civarında güneş enerjisi santrali var ve bunlar elektrik üretiyor. Ancak ne yazık ki bunlar daha 3 yılını doldurmadan üretimin düşük olduğu yönünde şikayetler gelmeye başladı. Eğer bu santraller zamanında uygun projeyle uygun şekilde yapılmazlarsa, yatırımcılar, sonradan bunları düzeltmek için çok daha yüklü bedeller ödemek zorunda kalıyorlar. Proje aşamasında hatalar giderilmeli. Yoksa santral kurulduktan sonra elinizde sadece bir çöp kalıyor. Bu çöp, hem yatırımcıya hem de ülkeye büyük bir zarardır."

FOTOĞRAFLI