Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alabilmesi için daha yüksek oranlarda büyümesi gerektiğini belirterek, ‘’Uluslarararası alanda rekabetçi KOBİ’ler, ekonominin en önemli büyüme motorlarıdır’’ dedi.
Avrupa Birliği ile Türkiye ortaklığında finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütülen (TOBB) ‘’KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP)’’nin kapanış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.
TOBB Sosyal Tesisleri Salonu’nda düzenlenen toplantının açış konuşmalarını, Planet S.A. Proje Direktörü Petros Catsis, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Andrea Vera, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Ömer Ayçiçek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.
Toplantının açılış bölümünün ardından, proje kapsamında Gaziantep ile birlikte 5 şehirde kurulan Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezi için plaket töreni ile KUYAP Ankara Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezi’nin açılış töreni gerçekleştirildi. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu’na plaketini, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz takdim etti. GSO Başkanı Konukoğlu, konuşmasında, daha sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma adına insan kaynaklarına yatırımda bulunarak, işveren ile çalışanların uyum yeteneğini artırmak amacıyla 2 yıl önce başlatılan KUYAP Projesi ile yararlı sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Bu proje kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Konukoğlu, şöyle konuştu:
‘’Küresel ekonomide keskin rekabet ortamında, şirketler ayakta kalabilmek ve piyasada yerlerini korumak için rekabet güçlerini artırmalıdır. Bu nedenle piyasalardaki değişimler karşısında, esnek ve yenilikçi bir yapıya sahip olmaları, hızlı bir biçimde tepki gösterebilmeleri, ancak uyum sağlayabilme yeteneklerine bağlıdır. Bu kapsamda, işletmeleri küresel iş ortamına hazırlayan KUYAP,doğru zamanda hayata geçirilen bir proje olmuştur.’’
GSO bünyesinde tamamlanan faaliyetlerinden bahseden Konukoğlu, Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezi’ni kurduklarını, projenin şehirde etkin şekilde yürütüldüğünü, verilen eğitimler sayesinde hem işverenlerin hem de çalışanların uyum yeteneklerinin artırıldığını ifade etti.
Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Odamıza üye 150 firma ile Eğitim İhtiyaç Analizi Anketi yapıldı. Eğitimlerde başarılı olan işletme sahibi ve çalışanlar İrlanda, İspanya, İtalya, Avusturya ve İngiltere’nin yanısıra, ülkemizde Eskişehir ve Bursa’da çalışma ziyaretlerine katıldılar. İyi uygulama örneklerini yerinde incelediler.Proje kapsamında, 5 gün süren Eğiticilerin Eğitimi çalışması yapıldı.Gaziantep Sanayi Odası, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları personelinin proje kapsamında eğitmen olması sağlandı. Bu arada, projenin ana faaliyeti olan işveren ve çalışanlara yönelik düzenlenen İş Geliştirme Programı eğitimleri de tamamlandı. Bu sayede Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da toplam 1375 kişiye eğitim verildi. Diğer yandan, Gaziantep’te yerleşik mesleki eğitim veren kuruluşlarda görevli 47 öğretmene yönelik bilgilendirme toplantısı ve sonrasında 8 günlük firma gezileri organize ettik. Böylece, proje kapsamında üretilen bilgi birikiminin daha fazla kişiye ulaşması sağlanmış oldu.”
Konukoğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması için daha yüksek oranlarda ve istikrarlı büyümesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
‘’Yenilikçi ve uluslararası alanda rekabetçi KOBİ’ler ise ekonominin en önemli büyüme motorlarıdır. Firmalarımızın iş modeli, strateji ve süreçlerini, hızla değişen rekabet koşullarına uyum sağlayacak biçimde şekillendirmeleri, sürdürülebilir rekabet gücü için şarttır.Bunun için işletmelerimizi, çağın gereklerine hazırlayacak bu tür projelerin sayısını artırmamız ve daha fazla desteklememiz gerekmektedir. Bu anlamda KUYAP, KOBİ’lerimiz ve Türkiye açısından başarıya ulaşmış bir projedir.”
KUYAP PROJESİ
Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Elazığ, Kars, Erzurum, Kahramanmaraş ve Batman illerinde çalışan ve işverenlerin küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin arttırılması hedeflenen KUYAP Projesi, Şubat 2013 tarihinde başlatıldı. İki yıl süren proje kapsamında, merkez olarak belirlenen 5 ilde Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezi kuruldu.
KUYAP çerçevesinde 2 bin işveren ve 3 bin çalışanın eğitim alması planlandı.
Her bir merkezde, çalışanlar ve işverenler için eğitim programları hazırlama ve sağlama üzerine çalışmalar yapıldı. İşverenler için hazırlanan eğitim programları yönetim becerilerini artırma üzerine yoğunlaşırken çalışanlar için hazırlanan eğitim programları mesleki becerileri artırma üzerinde oldu.