Wuhan'daki hükümet yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada Koranavirüs salgınıyla daha iyi savaşmak adına otobüs, tren, uçav ve feribot olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarını askıya aldıklarını duyurdu.

Yetkililer ayrıca özel koşullar olmadıkça vatandaşlardan şehri terk etmemelerini istedi.

Halka açık yerlerdeki insanların hastalığa maruz kalmamak adına maske takmaları gerektiğini duyurdu.

Belirtileri gribe çok benziyor!

Yeni tip koranavirüs gribe benziyor ve öksürük, ateş, solunum zorluğu ve zatürreye neden olabiliyor.

Nasıl yayılır?

Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Tıpkı mevsimsel grip etkeni gibi yakın temas, öksürük ve aksırık gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir.

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Bakanlıktan açıklama Sağlık Bakanlığı, Çin'de görülen koronavirüs sebebiyle Çin'e ait havayolu firması tarafından haftada 3 gün düzenlenen Wuhan-İstanbul seferleirni durdurdu. Çin'den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alındığını açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Çin'de görülen 'Koronavirüs' nedeniyle dün Bakanlıkta toplanan Bilim Kurulu'nca, Çin'den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerinin alınması, yolcu iletişim bilgi formlarının doldurulması ve yer personelinin bilgilendirilmesi yönünde karar alındığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Çin hükümetinin bölgeyi karantina altına almasının ardından, Çin'e ait bir havayolu firması tarafından haftada 3 gün düzenlenen Vuhan-İstanbul seferleri durdurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuda henüz bir uyarı yapılmamış olmasına rağmen, Bakanlığımız tarafından Çin'den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alınmıştır. Havalimanlarında karantina odalarımız hazır olup, sağlık ekiplerimiz 7/24 usulüne göre kesintisiz çalışmaktadır" denildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden, hastalığın yayılmaması için tavsiyeler:

Akut solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçının!

Özellikle hasta insanlar veya çevresiyle doğrudan temas ederseniz elinizi sık sık yıkayın!

Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçının!

Akut solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan kişiler öksürürken görgü kurallarına uymalı/mesafeyi korumalı.


Öksürüp hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil veya kıyafetlerle ağzınızı burnunuzu kapatın ve ellerinizi yıkayın.

Sağlık kuruluşlarında, hastanelerde, özellikle acil servislerde standart enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarını artırın!