Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir günlük resmi temaslarda bulunmak üzere Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın davetlisi olarak Budapeşte’ye geldi.
Başkent Budapeşte’ye bir saat gecikmeyle TSİ 16.00 sularında inen Putin’in güvenliği nedeni ile sabah saatlerinden itibaren Budapeşte’nin büyük bir bölümü araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Putin ve heyetinin geçeceği tüm yerlerde metro ve toplu taşıma araçlarının çalışmaları yasaklandı. Budapeşte adeta hayalet şehrine dönerken, Budapeşte semalarında uçan helikopterler Putin’in güvenliğini sağladı. Putin’in ziyaretinde binlerce polis görev yaptı.
Budapeşte Kahramanlar Meydanı’ndaki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koyan Putin nedeniyle meydanın hemen yanında bulunan Türkiye Büyükelçiliği’ne giriş çıkışlarda büyük zorluklar yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 23-24 Şubat tarihlerinde Macaristan’a yapacağı resmi ziyaret nedeni ile Budapeşte’ye gelen Başbakanlık çalışanları da Büyükelçilik binasına giremedi ve Putin’in geçmesini beklemek zorunda kaldı.
Kahramanlar Meydanı’ndan sonra Budapeşte Kerepesi Mezarlığı’nda Rus Askeri Mezarlığı’nı ziyaret eden Putin, burada ölen Rus askerleri için anıta çelenk koydu. Putin buradan Macaristan Parlamentosu’na geçti.
Macar Başbakan ViktorOrban ile yaklaşık 2 saat boyunca görüşme yapan Putin’in en önemli görüşme konuları, Rusya’nın Macaristan için inşa edeceği Paks Atom reaktörü, Güney Akımı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltilmesi oldu.