YILDA 600 bin çiftin evlendiği Türkiye’de, bir ömür boyu sürecek beraberliğe hazırlanan çiftleri her geçen gün biraz daha artan masraflar bekliyor. Her bölgenin kendine uygun gelenekleriyle yürüttüğü evlilik öncesi hazırlıkları, nişan ve düğün masrafları 20- 60 bin lira arasında değişiyor. Büyük bölümü kız tarafına ait olan nişan masrafları 15 bin liraya ulaşırken, düğün giderlerinin erkek tarafına yükü ise 60 bin liraya kadar ulaşıyor. Üstelik bu rakamların içinde yeni kurulacak ev masrafı ise yer almıyor.
'Düğün mevsimi' olarak nitelendirilen yaz ve sonbahar aylarında dünya evine girmek isteyen çiftlerin nişan ve düğün hazırlıkları yaz sıcağına rağmen sürerken Bursa'da bu tür alışverişin yapıldığı Kapalı Çarşı'daki fiyatlar evlilik hazırlığ ıyapan çiftleri korkutuyor. EN UCUZ NİŞAN 7 BİN 500 TL
Söz ve nişan ile başlayan mutluluk yolculuğu, alyans, nişan elbisesi ve takılarla birlikte 7 bin 500 liraya ulaşıyor. Eğer çiftler aile arası nişan yerine salon tutmayı düşünürse bu rakama 2 bin 500 ila 10 bin lira arasında değişen salon fiyatlarını da eklemeleri gerekiyor. En büyük masraf düğün töreninde ortaya çıkıyor. Nişanda yükün büyüğünü üslenen kız tarafının yerini düğünde erkek tarafı alıyor. Düğün öncesi kız tarafına ait olan 'Kına Gecesi' masrafları da son yıllarda moda haline gelen Osmanlı giysisi olan bindallılarla neredeyse düğün rakamlarına ulaşıyor. Bu yüzden tıpkı gelinlik gibi Bindallılar da 50-900 TL arasında değişen değişen fiyatlarla kiraya veriliyor. Bu giysileri satın almak isteyenler ise, en az 2 bin TL'yi gözden çıkarmak zorunda.
Düğünlerde ise en büyük masraf takılara gidiyor. Alınacak bir set ve bilezik bile 5 bin lirayı aşıyor. Gelinlik fiyatları ise bin 500 liradan başlayıp, özel kreasyonlarla 20 bin liraya kadar yükseliyor.
Düğün öncesi kuaför, fotoğraf çekimi, araç kiralama ve süslemenin ardından salon kiralama süreci başlıyor. Bu da tercihe göre farklılık gösteriyor. Yapılacak ikrama göre 2 bin 500 liradan başlayan salon kiraları lüks otellerdeki yemekli düğünlerde 100 bin liraya kadar yükseliyor. Düğündeki takılar ise 10 bin lirayı buluyor. Kız tarafının düğündeki masrafları ise damada alınacak kıyafet ve hediyelerden oluşuyor.
Yeni kurulacak evlerin masrafları ise tercihe göre değişiyor. Kız ve erkek tarafının ortaklaşa dizdikleri evlerin faturası ise 20 bin lirayı buluyor.
Bursa Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş, çiftlerin artan fiyatlar nedeniyle evliliğe korkarak yaklaştıklarını belirterek, gençlerin tercihlerinin artık zevke göre değil bütçeye göre şekillendiğini söyledi. Düğüne konuk olarak gidenlerin eskiden çeyrek altın taktıklarını kaydeden Altıkardeş, artan fiyatlar yüzünden davetlilerin gram altına yöneldiklerini belirtti.
Bursa Uzun Çarşı’da gelinlik satışı yapan Canan Gürkale ise gençlerin artık internet üzerinden araştırma yapıp, alışverişe çıktıklarını belirterek, artan fiyatların evlilik öncesi gençlerin gözünü korkuttuğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI