Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, 6-7 Ekim Kobani olayları sonrası yatırımların iptal olduğu yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.
DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) herhangi bir yatırımın iptal olmadığını anlattı. OSB içerisinde kullanılabilir parsellerin tamamının doluluk oranına ulaştığını ifade eden Baysal, "Aslında OSB içerisinde var olan sıkıntı en önemli Türkiye genelinde ihracat yapan Kuzey Irak Kürt bölgesinin Ağustos ayından beri yaşamış olduğu savaş dolayısıyla bir şekilde sıkıntıya girdiğini söyleyebiliriz. Üreticilerimiz, bunları bypas ederek başka bir şekilde pazarlara girişlerini yaptı. Tabi ki, Irak’ta yakaladıkları pazarı ve Irak’taki hacmi yakalayabildiklerini söylemek mümkün değil. Var olan bir sıkıntı bölgede ve çevrede yaşanan savaş olaylarının etkisiyle pazarların daraldığından kaynaklı. Başka türlü yani 6-7 Ekim olaylarından yaşanan sıkıntılar OSB’de herhangi bir yatırım iptal etmemiştir. OSB sanayi altyapısını doğru anlamda tesis edebilmiş olsaydı belki de çok daha fazla üretici ile buluşacaktı. Sanayi Bakanlığı içerisinde görüşmeler devam etmektedir. OSB bölge müdürü şuan Ankara’da görüşmeleri sürdürüyor" dedi.
"TEK SORUN EKONOMİK KRİZ VE PARSELDİR"
Tek sorunun ekonomik kriz ve yetersiz parselin oluşturduğunu kaydeden Baysal, şöyle konuştu: "Var olan parsellerin doğru kullanılması arasında DİSİAD hakemlik yaptı. OSB’de Diyarbakır kamuoyunun ilgisini çekmek ve üretilen ürün konusunda kentimizde yaşayan insanların ve bilirkişiye kavuşmasıydı. Ek OSB ile ilgili yoğun bir mesai vardı. Ankara’da ve Diyarbakır’da iki bürokrasi ile DİSİAD ciddi ve büyük bir parsel oluşturdu. Çalışmalar nihayetinde teşvik paketinden faydalanmaktı genel anlamda baktığımız noktada. Yoksa 2012 Temmuz ayında çıkan teşvik paketi gelebilecek yatırımcıya parsel veremediğini söylemek isterim. Doğru fizibilite yapabilmek için kendi içimizde yetiştirdiğimiz insanlarla bunları yapmak zorundayız. Dışarıdan yapmış olduğumuz fizibiliteler ile kendi gerçekliğimiz dışına çıkıyor"
"OSB İÇİN GİRİŞİM SÜRÜYOR"
2015’te, OSB çalışmalarını hızlıca sürdürdüklerini anlatan Baysal, sözlerini şöyle tamamladı: "Beraberce yürüttüğümüz çalışmalar sonucu OSB’de kısa vadeli de olsa itfaiye tesisinin oluşturulması için girişimlerde bulunduk. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bu anlamda sonsuz destek verdi. Geçici olsa orada bir altyapı oluşturacağız. Yangın veya oluşabilecek herhangi bir olayda vakaya müdahale etmek için kullanılacaktır. DİSİAD ve OSB yönetimi tarafından bunlar gerçekleşti. En önemli ve yapılması gerekenler arasında olan arıtma tesisi içerisinde bulunduğumuz teşvik sistemi bize tekstilde büyümemizi sağlıyor. OSB’de iyi bir arıtma sistemi ile beraber entegre tesislerin önünü açacağız. Bunun çalışmaları konusunda destek veriyoruz. Parsel sayısını yükseltmek herkesin öncelikli işi olacaktır."