Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () DANIŞTAY 14. Daire, Sultangazi ilçesinde bulunan Cumhuriyet mahallesi için Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘riskli alan’ kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Cumhuriyet Mahallesi’nde 185 bin metrekarelik 166 bloktan oluşan 1168 daireden oluşan Siteler bölümü, Sultangazi Belediye Başkanlığı’nın talebiyle Bakanlar Kurulu tarafından 6 Şubat 2013’te ‘riskli alan’ ilan edildi. Sultangazi Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu raporda, Cumhuriyet Mahallesindeki binaların 25-30 yıllık olduğu, yapılarda yapay dolgular yapıldığının gözlemlendiği, yapıların temel derinliklerinin 3 metre olduğu ve yapıların dolgu zeminine oturduğu gibi gerekçeler yer alıyordu.

KARAR TEKNİK BİR RAPORA DAYANMIYOR
Mahalle sakinleri evlerinin yıkılmasına dayanak oluşturacak kararın iptali için yargıya başvurdu. Danıştay 14. Daire, ‘riskli alan’ kararının, detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı kanaatine vardı. Bakanlar Kurulu’nu ‘riskli alan’ kararına dayanak oluşturan belediye raporunun gözlemsel genel bilgiler içerdiği, İstanbul’da daha önce yaşanan depremlerde zarar gören yapıların tespit edilmediği, yapılardan numune ve karot alınmadığı, yeterli bilgi içermediği tespitinde bulundu.

TEMYİZ YOLU KAPALI
Danıştay 14. Daire, ‘riskli alan’ kararının yürütmesinin durdurulmasına 21 Ekim 2015 tarihinde oybirliği ile karar verdi. Öte yandan mahkeme, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daire Kurulu’na itiraz yolunun kapalı olduğunu vurguladı.