Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Kümbet mahallesinde bulunan Şehit Ekrem Saygı Ortaokulu’ndaki merdivenler özellikle matematik eğitime destek oluyor.
Okulun matematik öğretmeni Burcu Karakuzu öncülüğünde hazırlanan proje kapsamında, çocukların temel matematik konularını unutmamaları ve bu ders konusundaki ön yargıyı yıkmak amacıyla merdiven basamaklarını ilgi geçici farklı renklerde boyayarak adeta bir sınıf tahtası gibi yazdırdı. Okuldaki merdivenlerin basamaklarının her birine, açılar, birim kesirler, uzunluk ölçüleri ve çarpım tablosu yazılarak temel matematik konuların öğrencilerin dikkatine sunuldu.
Matematik Öğretmeni Burcu Karakuzu; bu okuna ilk atandığı günden beri öğrencilerinde var olan matematik korkusunu fark ettiğini, bunu yenmek için bir proje gerçekleştirmeye karar verdiğini anlattı. Bu projenin amacının, matematiğin günlük hayatta var olduğunu, her an matematikle içice olunduğunu, aslında ondan kopmamak gerektiğini anlatmak olduğunu belirten Karakuzu, "Bu yüzden her gün kullandığımız ve fark etmediğimiz merdivenlerin yüzünü matematikle ilgili her zaman kullanılabilecek temel bilgile yazmaya karar verdim. Tabi bu projeyi öğrencilerimle beraber gerçekleştirdim. Öğrencilerin yaparak, yaşayarak öğrenmelerini sağlamak istedim. Merdivenleri her an kullandıkları için, her gün gözlerinin önünde bulunduğu için her zaman kullanılan matematik formüllerini buraya yazdık. Örneğin kesirler konusunu birim kesirler temel konusunu merdivenlere yazdık. Bir merdiveni açılarla belirledik, bir merdiveni uzunluk ölçüleriyle belirledi ve en üst merdivenimize de tüm öğrencilerimizin görebileceği çarpım tablomuzu yazarak projemizi gerçekleştirdik. Projemizin adı Öğreten Merdivenler Projesi’dir. Bu projeyi ilçe kaymakamlığı, milli eğitim müdürlüğü ve okul idaremizin desteğiyle gerçekleştirildi. Şimdiki ve daha sonra gelecek öğrenciler için bu çalışmanın faydalı olacağına inanıyorum. İnşallah tüm öğrencilerimin bu projeden yararlanırlar’’ dedi.
TEMEL MATEMATİK KONULARI HEP ÖNLERİNDE
Okul öğrencileri ise matematik öğretmenleri ile bu projeyi gerçekleştirdiklerini anlattılar. Okulun 6. sınıf öğrencilerinden Emrullah Erkaya, Elif Yücel, Ummahan Nur Gökgöz ve Yunus Okan Güler; her gün defalarca kullandıkları merdivenlerden çıkarken farklı matematik konularının hep gözlerinin önünde olduğunu, bu durumun konuları pekiştirmede büyük fayda sağladığını anlattılar.